Energetika.ba
Sunčana snaga

U pogon pušteno najveće solarno postrojenje u svijetu

Autor: Energetika.ba
U pogon pušteno najveće solarno postrojenje u svijetu
Foto: Intersect Power

Na području Okruga Kern u Kaliforniji u Sjedinjenim Američkim Državama u pogon je pušteno hibridno energetsko postrojenje pod nazivom Edwards & Sanborn Solar + Energy Storage. 

Radi se o kombinaciji sunčane elektrane snage 875 MW i sustava za baterijsku pohranu energije kapaciteta 3287 MW h. Ukupna priključna snaga postrojenja stoga iznosi 1300 MW, što ga čini po snazi najvećim hibirdnim energetskim postrojenjem na svijetu.

Projekt je ostvaren kao javno-privatno partnerstvo sa Zračnim snagama SAD (USAF) jer se postrojenje dijelom nalazi na privatnom, a dijelom na zemljištu u vlasništvu Zračne baze Edwards, što ga ujedno čini najvećim takvim projektom u historiji američkog Ministarstva odbrane.

Energija iz postrojenja isporučuje se Gradu San Joseu i energetskim firmama Southern California Edison, Pacific Gas & Electric, Clean Power Alliance, ali i lancu kafića Starbucks. Postrojenje se prostire na površini 1885 ha. Investitor je bila firma Terra-Gen, dok je građevinske radove izvela kompanija Mortenson. Gradnja je započela početkom 2021. godine, a pri radovima je ugrađeno 120 720 baterijskih ćelija proizvođača LG Chem, Samsung i BYD i više od 1,9 miliona fotonaponskih ćelija proizvođača First Solar, izvijestio je energetski portal 'Power Engineering International'.