Energetika.ba
Bihać

Učenici Ammar i Ena osvojili zlato za projekt 'Solarne roletne'

Autor: Energetika.ba
Nagrađeni učenici

Ammar Horozović i Ena Alivuk, dvoje mladih učenika Richmond Park koledža iz Bihaća, osvojili su zlatnu medalju u kategoriji energetike na 15. Bosepo olimpijadi u Sarajevu.

Stručni žiri visoko je ocijenio njihov projekat koji se temelji na solarnim roletnama koje za proizvodnju struje koriste sunčevu energiju.

- Rad na projektu je trajao oko dvije sedmice, a planirano je da se napravi tek nakon što uradimo određene izmjene jer inače postoji velika potražnja za tim. Osvojio sam zlato prve godine na BOSEPU, a to je ujedno bio i moj prvi projekt - rekao je Ammar Horozović.

Kaže da će se prijavit za BOSEPO i sljedeće godine, te se nada da će postići još veći uspjeh. 


-Zahvaljujem se ovom prilikom mojoj mentorici i podršci na ovom projektu, profesorici Belmi Vatić, koja je uložila mnogo truda u rad s nama – poručio je Horozović, dodavši da je ova pobjeda na lokalnom takmičenju samo početak, te da planira dalje profesionalno da se razvija kroz ovakva takmičenja, javlja Fena. 

Ammar i Ena će proširiti svoj projekt kako bi ga koristili u proizvodnji, dodajući potrebne izmjene koje postižu 100 posto učinkovitost. Najavljuju također da s ovim projektom namjeravaju učestvovati na svjetsko takmičenje u New York, gdje će dati sve od sebe da BiH predstave u najboljem svjetlu.