Energetika.ba
Solarna energija

Ujedinjeni Arapski Emirati počeli proizvoditi aluminij uz pomoć solarne energije

Autor: Energetika.ba
Ujedinjeni Arapski Emirati počeli proizvoditi aluminij uz pomoć solarne energije

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) je postala prva država na svijetu koja koristi solarnu energiju za proizvodnju aluminija čime predstavlja veliku prekretnicu na putu dekarbonizacije globalne proizvodne industrije.

Naime u solarnom parku Mohammad bin Rashid Al Maktoum jačine 1 GW u UAE se odvija ovaj proces gdje on proizvodi električnu energiju za topionicu aluminija kompanije Emirates Global Aluminium (EGA) pružajući 560.000 megawati snage godišnje, što je dovoljno za proizvodnju 40.000 tona aluminija.

Navedeno je da postoje naznake da će doći do značajne ekspanzije količine aluminija proizvedenog pomoću solarne energije, a sve zahvaljujući proširenju solarnog parka Mohammad bin Rashid Al Maktoum. Tako se očekuje da će ovaj park koji sada ima jačinu od 1.013 MW povećati svoj kapacitet na 5GW do 2030. godine.

Solarna električna energija koju EGA koristi za proizvodnju aluminija nabavlja se kroz elektroenergetsku mrežu Dubaija i prati putem međunarodnog sistema certificiranja obnovljivih izvora energije.

Naglašeno je da je ovaj proces izuzetno važan jer ukazuje na to koliko je zapravo korisna solarna energija kao obnovljiv resurs. Razvoj industrije i proizvodnja metala dosad se uvijek smatrala procesom za čiju proizvodnju su potrebna fosilna goriva kako bi se bilo sigurno u proizvodnju električne energije vjerujući da nijedan drugi resurs ne može postići velike energetske kapacitete koji su potrebni.

S obzirom na to da se upotreba obnovljivih izvora energije i samim time solarne proizvodnje povećava, može se reći da se na ovaj način otvorio put za buduću transformaciju energetskog sektora.

Energetika.ba