Energetika.ba
Solarna energija

Uskoro gradnja solarne elektrane na području Ljubinja

Autor: Energetika.ba
Uskoro gradnja solarne elektrane na području Ljubinja

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske raspisalo je javni poziv za dodjelu koncesije za izgradnju solarne elektrane sa fotonaponskim ćelijama na području Ljubinja, a vrijednost ove investicije procijenjena je na 150 miliona KM, potvrdio je danas Srni načelnik opštine Ljubinje Darko Krunić.

Krunić je rekao da će tender trajati do 27. jula, kada će biti izabran najbolji ponuđač koji će u potpunosti finansirati ovaj projekat, ističući da bi radovi trebali početi već u septembru ove godine.

Načelnik Ljubinja dodao je da će elektrana, koja će se graditi na Ljubinjskom brdu, biti snage 65 megavata, odnosno da će proizvoditi oko 104 gigavat-časa električne energije godišnje, napominjući da će to biti jedina elektrana na području BiH tolike instalisane snage.

"Već imaju tri kompanije iz Austije, Kine i Turske koje su zainteresovane za ovaj veliki projekat", rekao je Krunić, te dodao da je rok izgradnje elektrane dvije godine.

Na površini od 80 hektara zemljišta planirano je da bude postavljeno 260.000 solarnih modula snage 250 vati, te inventari, mjerni uređaji i druga oprema.

Koncesija će biti dodijeljena na period od 50 godina, a ponuđači su dužni da uz ponudu dostave i studiju opravdanosti koncesije s elementima procjene zaštite životne sredine.

Pravo učešća na javnom pozivu imaju domaća i strana, pravna i fizička lica ili konzorcijumi koji ispunjavaju uslove iz Zakona o koncesijama.

Inicijativu za dodjelu koncesije za izgradnju solarne elektrane ranije je pokrenula firma "IFS Solar" iz Ljubinja, koja je u većinskom vlasništvu turske kompanije "Kapital grup".

Na području Ljubinja u narednom periodu biće realizovana još jedna velika investicija koja će značajno olakšati posao poljoprivrednim proizvođačima na području ove lokalne zajednice, prenosi Srna.

Krunić je rekao da su zvanično počeli radovi na izgradnji akumulacije za vještačko jezero za napajanje gornjeg Ljubinjskog polja, čija je vrijednost 2.700.000 KM.

Krunić je istakao da je 85 odsto sredstva iz kredita Svjetske banke, te da je 15 odsto trebalo da bude učešće opštine Ljubinje, ali je Ministarstvo poljioprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske izašlo u susret ovoj lokalnoj zajednici kojoj će pomoći u finansiranju.

"Potpisali smo sporazum sa Ministarstvom koje će učestvovati u sufinansiranju sa 200.000 KM koliko će izdvojiti i opština", naveo je Krunić.

On je naglasio da će izgradnjom sistema za napajanje Ljubinjskog polja površine oko 280 hektara, mnogo olakšati poljoprivrednicima koji tu imaju svoje zasade i koji će moći da zasade i druge kolute za koje su do sada bili uskraćeni, jer će imati uredno i redovno napajanje vodom.

Energetika.ba