Energetika.ba
Solarna energija

Uz pomoć nove tehnologije solarni paneli će moći raditi i noću

Autor: Energetika.ba
Uz pomoć nove tehnologije solarni paneli će moći raditi i noću

Posebno dizajnirani solarni paneli mogli bi savladati prepreku sakupljanja energije nakon zalaska Sunca uz pomoć nove osmišljene tehnologije.

Fotonaponski solarni paneli, poznati i kao solarne ploče, suočavaju se s nekoliko izazova. Prvenstveno ih ometa promjena godišnjih doba, koja donosi oblačne i kraće dane, dok je osnovni izazov njihova nemogućnost rada noću.

Profesor Jeremy Munday s kalifornijskog Univerziteta u Davisu je našao rješenje za ovaj problem. U svojoj studiji on izlaže nacrt izvrnutih solarnih panela koji mogu upijati električnu energiju noćnog neba, piše Euronews Living.

Ovakvi solarni paneli bi noću radile u suprotnom smjeru. Sunčeva svjetlost svake noći napušta Zemlju u obliku infracrvene radijacije, kojom se održava ustaljena temperatura. Kako objašnjava Munday, obične solarne ploče proizvode energiju upijanjem Sunčevih zraka, dok bi nova sprava emitovala svjetlost i tako bi strujni napon išao u suprotnom smjeru, proizvodeći energiju.

Prema Mundayevom nacrtu, izvrnuti solarni paneli bi bili u stanju proizvesti i do 50 vati energije po kvadratnom metru, što je četvrtina energije koju obični paneli proizvedu tokom dana. Novi sistem bi funkcionisao i danju, u slučaju da nestane svjetlosti ili ako su paneli okrenuti od Sunca. Pojedina istraživanja ukazuju i na mogućnost prikupljanja otpadne topline koju proizvode veliki uređaji.

Inače, ovaj princip nije novina. I sami ga primjenjujemo ljeti, kada otvorimo vrata i prozore kako bi toplina napustila dom. U osnovi, ovakav oblik pasivnog hlađenja koristi noćno nebo kao ogromni izvor topline.

Prošlogodišnji eksperiment Univerziteta Stanford je pokazao da se tehnologijom može proizvesti energija koristeći promjenu u temperaturi između dana i noći. Iako su izvrnuti solarni paneli tek u fazi nacrta, ovakav izum bi mogao riješiti problem sakupljanja Sunčeve energije u područjima gdje su vremenske prilike promjenjive ili postoji manjak svjetlosti.

Energetika.ba