Energetika.ba
Solarna energija

Uz pomoć solarne energije slana voda iz okeana postaje pitka

Autor: Energetika.ba
Uz pomoć solarne energije slana voda iz okeana postaje pitka
Ovaj sistem za desalinizaciju (odsoljavanje vode) svakog dana može stvoriti po 75.000 litara vode, što je dovoljno za 25.000 ljudi.

Ovaj projekt započet je 2018. godine u Kiungi. Predsjednik organizacije GivePower Hayes Bernard vjeruje da bi u mjestima u kojima je voda najpotrebnija mogao napraviti objekte koji na tehnološki učinkovit i održiv način mogu crpiti pitku vodu iz morske vode.


Naučnici tvrde da će nivo mora porasti i napuniti rijeke solju. Kiunga je primjer zemlje u kojoj ljudi zbog suša i nedostatka pitke vode moraju piti slanu vodu iz jezera. UNHCR je izvijestio da gotovo 50 posto žena i djevojčica u zemljama trećeg svijeta pređu minimalno šest kilometara kako bi dobile vodu za svoju porodicu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, polovina stanovništva bi se do 2025. godine mogla suočiti s velikim nedostatkom vode. Zbog toga je, ističe Bernard, ovakav sistem potreba budućnosti, prenosi Klix.

No, ova metoda je prilično skupa, jer koristi Tesline baterije i nekoliko motora kako bi u slučaju neispravnosti jednog motora drugi motor preuzeo kontrolu nad cijelim radom. Za litar ove vode mještani će morati platiti 1 cent.

Energetika.ba