Energetika.ba
Solarna energija

Vlada RS: Potpisan Sporazum o saradnji sa Rafinerijom ulja Modriča

Autor: Energetika.ba
Vlada RS: Potpisan Sporazum o saradnji sa Rafinerijom ulja Modriča

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor kompanije „Rafinerija ulja“ Modriča Vladimir Ganadijevič Oniščenko potpisali su danas u Banjaluci Sporazum o saradnji između Vlade Republike Srpske i ove kompanije u oblasti obnovljivih izvora energije, prvenstveno izgradnje solarnih elektrana.

Imajući u vidu količine energije koje troši, energetsku krizu i porast cijene energenata, kompanija je izrazila namjeru i interes za ulaganje prioritetno u izgradnju solarnih elektrana i obezbjeđenje proizvodnje električne energije na taj način, prvenstveno za vlastite potrebe.

S tim u vezi, kompanija će istražiti mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije na određenim lokacijama i o svom trošku sačiniti potrebnu dokumentaciju te podnijeti zahtjev za dodjelu koncesije, ukoliko studije pokažu tehničku izvodljivost i ekonomsku opravdanost realizacije. Vlada Republike Srpske je predmetnim sporazumom izrazila spremnost da investitoru pruži pomoć u realiziciji projekta, u skladu sa važećim propisima.

Sporazum je zaključen na period od dvije godine.

„Rafinerija ulja Modriča“ je u većinskom vlasništvu ruske kompanije „Zarubežnjeft“, koja je 2007. godine privatizovala preduzeća naftne industrije Republike Srpske. Ona sada posluju pod zaštitinim znakom NESTRO, u čijem sastavu su kompanije „Optima grupa“ Banja Luka, „Rafinerija nafte“ Brod, „Rafinerija ulja“ Modriča i „Nestro petrol“ Banja Luka, saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

(Energetika.ba)