Energetika.ba
energetska tranzicija

Španija dostigla novi rekord u proizvodnji struje iz obnovljivih izvora

Autor: Energetika.ba
Španija dostigla novi rekord u proizvodnji struje iz obnovljivih izvora
Foto: Ilustracija

Proteklog mjeseca, Španija je stigla do bitne tačke u energetskoj tranziciji: naime, kako pokazuju podaci istraživačkog centra Ember, solar i vjetar proizveli su, prvi put u toku jednog mjeseca, polovinu struje.

Dakle, pokrivši 50,2% proizvodnje, ova dva obnovljiva izvora dostigla su novi mjesečni rekord na nacionalnom nivou.

Sunce je bilo najproduktivniji resurs u proizvodnji električne energije sa udjelom od 28,95%.

Ne samo da je skoro svaki treći kilovat-sat iz španskih energetskih postrojenja potekao upravo iz solarnih elektrana, već su solarne elektrane također obezbijedile skoro duplo više struje u poređenju sa svim ostalim fosilnim gorivima zajedno (15,5%).

Vjetroparkovi, čiji su kapaciteti na kraju 2023. iznosili 31 gigavat i bili ekvivalentni solarnim, dali su 21,23% električne energije.

Ali uspjeh Španije u dekarbonizaciji ne krije se samo u brojkama vezanim za solar i vjetar...

Obnovljivi izvori, računajući i hidrocentrale i bioenergiju, proizveli su dvije trećine majske struje u Španiji.

Kada tome pridodamo i nuklearne elektrane, sa 18,2% proizvedene električne energije, stižemo do toga da je 84,5% struje, koju je proizvela Španija u mjesecu za nama, bilo čistog porijekla, a ostatak je došao iz prljavih energenata.

Iako njen energetski miks izgleda nešto drugačije, još jedna zemlja Pirinejskog poluostrva, Portugal, također postiže impresivne rezultate u proizvodnji iz obnovljivih izvora: oni su u aprilu podmirili 94,9% potreba za električnom energijom, a to se nastavilo i u maju, kada je prema Emberovim podacima, 94,8% portugalske struje bilo zeleno, prenosi B92.

Vodeći obnovljivi izvori u susjednom Portugalu bili su vjetroparkovi (37,85% u maju) praćeni hidrokapacitetima (28,82%). Solar i vjetar takođe su, kao i u Španiji, proizveli preko polovine struje u maju, tačnije 56%.

Sa druge strane, na Balkanskom poluostrvu, situacija je potpuno suprotna: u Srbiji je tokom maja ugalj proizveo 59,39% električne energije, a za njim su slijedile hidroelektrane (34,06%).