Energetika.ba
Vjetroenergija

Enbridge traži od Francuske ulaganja u vjetroelektrane na moru

Autor: Energetika.ba
Enbridge traži od Francuske ulaganja u vjetroelektrane na moru
Foto: Agencije

Kanadska kompanija za naftovode Enbridge željna je daljih ulaganja u vjetroelektrane na moru u Francuskoj, ali će izbjeći Sjedinjene Države, gdje su problemi s troškovima i lancem snabdijevanja doprinijeli krahu projekata na moru, rekao je viši izvršni direktor.

Sve veći troškovi doveli su do otkazivanja projekata u SAD-u i Velikoj Britaniji, dok su ostali u opasnosti. Nedostaci vjetra na moru mogu potkopati ciljeve zemalja da smanje emisije iz proizvodnje električne energije, piše Reuters.

Enbridge, čija je glavna djelatnost transport sjevernoameričke nafte i prirodnog plina, ima mali biznis s obnovljivim izvorima energije koji čini 3% njegove zarade prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije.

Udio obnovljivih izvora u prihodima Enbridgea će se povećati kako kompanija ulaže milijardu kanadskih dolara u kapital godišnje, rekao je Matthew Akman, predsjednik Enbridgea.

- Biće velike (offshore vjetroelektrane) mogućnosti za nas od milijardi dolara u budućnosti još uvijek u Evropi, rekao je Akman u intervjuu.

- Ali tajming je neizvjestan. To bi moglo biti uskoro jer bismo mogli vidjeti da se trenutni problemi brzo rješavaju i da bi to moglo potrajati godinama, dodao je on.

Francuska je u fokusu Enbridgeovog interesa jer kompanija već ima snažnog partnera, državnu EDF grupu, i zato što imanja vjetroelektrana dolaze s 20-godišnjim ugovorima o prodaji električne energije vladi po cijenama koje eskaliraju s inflacijom, rekao je Akman.

Evropski projekti koje Enbridge dijelom posjeduje imaju kapacitet za proizvodnju 1,5 gigavata (GW), dok će tri projekta u izgradnji dodati još jedan gigavat. Tri druga projekta u razvoju mogla bi dodati 2,6 GW, više nego udvostručiti kapacitet.

Enbridge planira sudjelovati u sljedeća tri francuska tendera za vjetroelektrane na moru ove godine i "veoma je optimističan" u pogledu daljih ulaganja, rekao je Akman, s obzirom na planove francuske vlade za povećanje emisija vjetra na moru i korporativnih ciljeva.

Enbridge, međutim, ne razmišlja o ulaganju u američke projekte vjetroelektrane na moru gdje su ograničenja u lancu snabdijevanja akutna, a uska grla u prijenosu električne energije predstavljaju probleme, rekao je Akman.

- Vjerujem da će vjetar na moru biti značajan doprinos energetskoj mješavini sjeveroistoka SAD-a tokom vremena, ali to će potrajati duže nego što su svi mislili, rekao je Akman.

Napredak u razvoju američkih morskih vjetroelektrana usporen je 2023. godine nakon što su offshore developeri otkazali ugovore o prodaji električne energije u Massachusettsu, Connecticutu i New Jerseyu i zaprijetili da će otkazati sporazume u drugim državama. Evropske energetske kompanije Orsted, Equinor i BP zajedno su uzele 5 milijardi dolara otpisa na američkim projektima.

Enbridge će nastaviti ulagati u vjetroelektrane i solarnu energiju na kopnu u Sjedinjenim Državama kako bi prodavao energiju naftnoj i plinskoj industriji, rekao je Akman. Prva faza njegovog solarnog projekta s EDF-om u Ohaju počela je s radom, rekao je Enbridge u srijedu.