Energetika.ba
Ulaganje od 80 miliona eura

Enefit Green potpisao sporazum za rani razvoj vjetroelektrana u Poljskoj

Autor: Energetika.ba
Enefit Green potpisao sporazum za rani razvoj vjetroelektrana u Poljskoj
Foto: Unsplash

Enefit Greenova podružnica Enefit Green sp. z o.o. i poljska razvojna firma - RES Global Investment sp. z o.o. potpisali su sporazum o pružanju usluga razvoja koji će omogućiti Enefit Green sp. z o.o. da stekne 100% prava na razvoj u više ranih faza kopnenih vjetroelektrana u Poljskoj.

Potpisani sporazum obuhvaća osam odvojenih projekata razvoja vjetroelektrana na kopnu u ranim fazama s ciljanom ukupnom instaliranom snagom od do 360 MW.

Početak izgradnje ovih projekata procjenjuje se najranije za 2028. godinu, a početak rada najranije za 2030. godinu. Prema trenutnim očekivanjima, dovršeni projekti će raditi pod tržišnim uslovima ili prema aranžmanu za kupovinu energije koji će biti sklopljen u trenutku donošenja investicijske odluke.

Andres Maasing, član upravnog odbora Enefit Greena, izjavio je u priopćenju: "Enefit Green već neko vrijeme traži načine za rast svog portfelja obnovljivih izvora energije u Poljskoj, gdje firma posluje od 2019. godine. U trenutnoj tržišnoj situaciji ključno je pronaći prilike za pametan i održiv poslovni rast.

"Do sada smo se usredotočili na proširenje našeg portfelja solarnih energija u Poljskoj. Stečeni portfelj projekata razvoja vjetroelektrana u ranim fazama pružit će nam priliku za proširenje u sektor vjetroelektrana."

Anna Kosińska, članica upravnog odbora RES Global Investment, dodala je: "Smatramo ovu transakciju vrlo važnom jer je to prvi sporazum s tako velikim portfeljem nakon novog otvaranja za industriju vjetroelektrana u Poljskoj. Transakcija je dio naše strategije proširenja portfelja vjetroelektrana, i vrlo smo zadovoljni što smo je mogli ostvariti s takvim renomiranim investitorom."

Ukupna procijenjena ulaganja iznose oko 80 miliona eura (85,2 miliona dolara), što uključuje troškove akvizicije projekta i ostale troškove razvoja potrebne za postizanje statusa "spreman za izgradnju" za sve projekte u obimu. Vrijeme i iznos plaćanja troškova akvizicije ovise o postizanju određenih razvojnih prekretnica utvrđenih u sklopljenom sporazumu i relevantnim zahtjevima mreže, prenosi Power Engineering International.

Enefit Green ušao je na poljsko tržište obnovljivih izvora energije u junu 2019. godine kupovinom projekata solarnih parkova ukupnog kapaciteta od 19 MW. Osim toga, firma je nedavno završila izgradnju još dva solarna parka. Jedan je u potpunom pogonu, a drugi je u završnoj fazi puštanja u pogon.

Trenutano firma ima 20 solarnih parkova ukupnog kapaciteta od 27 MW u pogonu u Poljskoj i solarni park Debnik ukupnog kapaciteta od 6 MW u završnoj fazi puštanja u pogon.

Enefit Green smatra Poljsku ključnim tržištem za razvoj obnovljivih izvora energije i ima dugoročne planove za rast.