Energetika.ba
Vjetroenergija

Njemačka nakon Podveležja spremna za nove energetske projekte u BiH

Autor: Energetika.ba
Njemačka nakon Podveležja spremna za nove energetske projekte u BiH
Na dan Nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1. marta 2021. godine otvorena je nova vjetroelektrana u Podveležju.

Svečanosti otvaranja prisustvovali su Željko Komšić i Šefuk Džaferović, članovi Predsjedništva BiH, Admir Andelija, generalni direktor EP BiH, Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije, uz učešće Njemačke ambasade u Bosni i Hercegovini i Njemačke razvojne banke za obnovu (KfW).

Nova vjetroelektrana ima 15 vjetroagregata i godišnju proizvodnju električne energije bez emisija od 120 GWh, što odgovara potrošnji  40.000 kućanstava s održivo proizvedenom, jeftinom energijom.

Ukupna investicija za vjetroelektranu iznosi 81,2 miliona eura, koju djelomično snosi Elektroprivreda (EP) BIH.

Njemačka u troškovima učestvuje bespovratnim sredstvima u iznosu od 0,4 milijuna eura i zajmom subvencioniranim kamatama od 65,0 miliona eura.

Aktivnu provedbu ovog projekta vrše EP BIH i Njemačka razvojna banka za obnovu (KfW).

Promocija jeftine, klimatski prihvatljive energije i povećanje energetske učinkovitosti su težišta bilateralne razvojne saradnje između Bosne i Hercegovine i Njemačke.

Ukupni opseg saradnje u energetskom sektoru nedavno je iznosio 385 miliona eura. U sklopu ove saradnje 2019. godine otvorena je i  vjetroelektrana Mesihovina. U pripremi su dodatne vjetroelektrane.

Margret Uebber, njemačka ambasadorica u Bosni i Hercegovini, rekla je da je radosna zbog otvaranja.

“Bosna i Hercegovina je poduzela još jedan korak na putu energetske tranzicije, a time i kao članica energetske zajednice. Zemlja ima izvanredan potencijal za korištenje održivih energija, uključujući energiju vjetra i sunca. Njemačka je spremna i dalje angažirano pratiti Bosnu i Hercegovinu na ovom putu. Također bismo trebali uzeti u obzir velike mogućnosti za privatna ulaganja na slobodnom tržište energije“, kazala je ambasadorica Uebber.

Energetika.ba