Energetika.ba
Vjetroenergija

Njemačka treba ubrzati proširenje kapaciteta vjetroelektrane na moru

Autor: Energetika.ba
Njemačka treba ubrzati proširenje kapaciteta vjetroelektrane na moru
Foto: Agencije

Njemačka je povećala instalirani kapacitet vjetroelektrane na moru za 257 megavata (MW) u 2023. na 8.465 MW, ali treba ubrzati tempo kako bi ispunila cilj od 30.000 MW do kraja 2030., saopćile su u utorak industrijske grupe.

Energija vjetra je centralna za tranziciju Njemačke na obnovljivu energiju jer Berlin ima za cilj da proizvede najmanje 80% električne energije do 2030. godine iz zelenih izvora kao što su solarna energija i vjetar, u poređenju sa oko 50% sada, piše Reuters.

- Da bismo postigli zakonski propisani cilj proširenja, dodaci moraju drastično porasti, što zahtijeva usklađivanje energetskih i industrijskih politika, navodi se u saopćenju lobističke grupe za vjetroelektrane.

Grupacija je rekla da bi za postizanje cilja trebalo da dođe do 3.100 MW svake godine potrebnih za postizanje cilja, mora postojati bolji regulatorni okvir za investicije i prikladniji finansijski instrumenti.

Članovi grupe su Njemačko udruženje za energiju vjetra BWE, BWO, Njemačka fondacija za energiju vjetra na moru, VDMA Power Systems, WAB i WindEnergy Network.

Berlinska vlada bi trebala redizajnirati aukcije vjetroelektrana na moru, u skladu s Evropskom poveljom o energiji vjetra potpisanom u decembru 2023. godine, kako bi uzela u obzir inflaciju, ali obuzdala buduće zahtjeve investitora za cijenama kako bi zaštitila interese potrošača, rekli su.

Sektor je također patio od problema u lancu snabdijevanja, rastućih troškova materijala i nekih problema s kvalitetom.

U ponedjeljak, holandska kompanija za prijenosnu mrežu TenneT (IPO-TTH.AS), otvara novu karticu koja ima velike operacije u Njemačkoj, rekla je da offshore sektor zaostaje za razvojem vjetra na kopnu, navodeći uska grla u kopnenoj elektroenergetskoj mreži.