Energetika.ba
Vjetroenergija

Obilježen početak izgradnje vjetroelektrane 'Ivovik'

Autor: Energetika.ba
Obilježen početak izgradnje vjetroelektrane 'Ivovik'

Na brdu Ivovik pokraj Livna zajedničkim simboličnim rezanjem vrpce predstavnika ulagača, Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ), Grada Livna, te Općine Tomislavgrad u četvrtak je svečano obilježen početak izgradnje Ivovik 84MW Vjetroparka.

Vjetroelektrana Ivovik predstavlja najveće ulaganje u obnovljive izvore energije u BiH i prva je vjetroelektrana u našoj zemlji koja je predstavljena kao kineska investicija. Instalirana snaga vjetroelektrane "Ivovik" će iznositi 84MW, dok će godišnja proizvodnja električne energije biti 236,6GW, izvijestili su iz Službe za odnose s javnošću Vlade HBŽ-a.

Uz ulagače iz Narodne Republike Kine, nazočni su bili predstavnici Hercegbosanske županije na čelu s predsjednikom Vlade Ivanom Vukadinom, gradonačelnik grada Livna Darko Čondrić i predstavnik općine Tomislavgrad Mijo Zrinušić.

"Svaka investicija je dobrodošla za Hercegbosansku županiju pa i šire, a pogotovo ovakva od 130 milijuna eura s ukupnom jačinom svih vjetroagregata od 84 MW. Svaki vjetropark ima svoje zakonitosti odnosno poteškoće u realizaciji ali ovo je dobar početak. Dosad smo uvijek bili na dispoziciji svim investitorima kada je u pitanju bilo koji projekt, a posebno projekt koji ima značaj smanjenja misije CO2 sukladno preporukama Europske unije - rekao je predsjednik Vlade HBŽ-a.

Pozvao je sve investitore na daljnje ulaganje u ovu županiju te obećao kako će im biti na raspolaganju sukladno propisima i zakonima Bosne i Hercegovine i Hercegbosanske županije.

Na koncu svečanosti istaknuta je zahvalnost ulagačima i izražena obostrana spremnost podržavanja ovakvih i sličnih projekata kojima je cilj doprinijeti razvoju HBŽ-a jer, kako je rečeno, županija ima potencijal korištenja energije vjetra.

Energetika.ba / FENA