Energetika.ba
Vjetroenergija

Opskrba energijom: Prvi umjetni energetski otok na svijetu dobio dozvolu za izgradnju

Autor: Energetika.ba
Opskrba energijom: Prvi umjetni energetski otok na svijetu dobio dozvolu za izgradnju

Belgijski operater prijenosnih sistema Elia saopćio je da je dobio dozvolu za nastavak gradnje prvog energetskog otoka Princess Elisabeth

Otok se sastoji od energetskog centra udaljenog 45 kilometara od obale, koji će povezivati belgijski kopneni električni sistem s novim vjetroelektranama i dodatnim interkonektorima iz Velike Britanije i Danske. Ključni uvjet za razvoj je bio upravo dobivanje dozvole za koju je kompanija Elia aplicirala u januaru ove godine. Izgradnja će trajati oko dvije godine.

Belgija je lider u oblasti vjetra na moru i ubrzava tranziciju energije kroz četverostruko povećanje kapaciteta u belgijskom Sjevernom moru, gradnjom energetskog otoka i novih interkonektora sa zemljama koje okružuju Sjeverno more, rekla je Tinne Van der Straeten, belgijska federalna ministrica energetike.

Dodala je da će novi energetski otok postati offshore centar za energiju vjetra koji će pružati održivu pristupačnu energiju za Belgijce i kompanije te da će pretvoriti Sjeverno more u 'postrojenje zelene energije'. Lokacija na kojoj će Elia napraviti betonske temelje za otok nalazi se u Vlissingenu, a pripreme za budući posao su već počele i predvode ih belgijske firme DEME i Jan De Nul.

Elia trenutno dovršava dizajn otoka koji uključuje i prirodu kako bi se zaštitile morske i kopnene životinje. Ovaj prijedlog će biti dostavljen kasnije ove godine. Dizajn je razvijen u suradnji s vanjskim stručnjacima kako bi se vidjelo koji elementi se mogu promijeniti ili dodati kako bi se povećala bioraznolikost na otoku i oko njega.

Van der Straeten je napomenula da novi planovi ne smiju zanemariti morski život ispod i iznad površine vode te je pohvalila kompaniju Elia za rad na dizajnu koji uključuje prirodu i koji će je nastojati zaštititi, a možda čak i obnoviti vodeni život.

Otok će imati ogroman utjecaj na proizvodnju energije u Belgiji. 'Planiramo nastaviti razvoj Sjevernog mora kao belgijskog vodećeg energetskog centra, a ovaj otok će biti ključni dio tog procesa', rekao je Vincent Van Quickenborne, zamjenik belgijskog premijera i ministar pravde i Sjevernog mora.

On je otok nazvao drugom zonom offshore vjetra te je kazao da će prve turbine biti puštene u rad 2028. godine i da će isporučivati dodatnu 'zelenu' energiju mnogim Belgijcima. Projekt će biti prvi u kojem neka zemlja u svijetu instalira vjetroturbine u zaštićenim morskim područjima.

(Energetika.ba)