Energetika.ba
Vjetroenergija

Otvaranje gradilišta i početak minerskih radova za VE Podveležje 1

Autor: Energetika.ba
Otvaranje gradilišta i početak minerskih radova za VE Podveležje 1

U rejonu Podveležja, počeli su radovi na izgradnji 15 vjetroagregata sa pratećim temeljima vjetroelektrane Podveležje 1, čime je gradilište zvanično otvoreno.

- Nakon mobilizacije i uspostave kontejnerskog smještaja za boravak osoblja izvođača i bušenja tla za postavljanje eksploziva, počeli su radovi na iskopu jama za temelje budućih vjetroagregata. Obavljeno je miniranje terena za buduća dva temelja, a radovi se nastavljaju predviđenom dinamikom i narednih sedmica. Kako bi se osigurala bezbjednost tokom miniranja, prethodno su poduzete sve zakonske mjere - saopćeno je iz Elektroprivrede BiH. .

Izvođač radova na izgradnji vjetroelektrane je konzorcij “Siemens Gamesa Renewable Energy” d.o.o. Hrvatska i “Wind Power A/S” Danska. Na izgradnji temelja i izvođenju minerskih radova, angažovane su domaće kompanije “HP Investing” d.o.o Mostar i “Minersko” d.o.o. Sarajevo.

Vjetroelektrana Podveležje snage 48 MW, finasira se kreditnim sredstvima Njemačke razvojne banke - KfW i vlastitim sredstvima JP Elektroprivreda BiH.

Projekat je lociran na platou Podveležja, oko 10 km istočno od Grada Mostara. Očekivana godišnja proizvodnja je cca 130 GWh električne energije. Izgradnjom Vjetroelektrane značajno će se povećati udio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije u JP Elektroprivreda BiH.

Za ovaj projekat JP Elektroprivreda BiH je sa Vladom HNK potpisala koncesioni ugovor na period 30 godina, a puštanje u rad vjetroelektrane Podveležje očekuje se u prvom kvartalu 2021. godine.

Energetika.ba