Energetika.ba
svjetska premijera

Prve drvene elise za vjetroturbine postavljene u Njemačkoj

Autor: Energetika.ba
Prve drvene elise za vjetroturbine postavljene u Njemačkoj
Foto: Voodin Blade Technology

Prve drvene elise za vjetroturbine na svijetu postavljene su u Njemačkoj, nedaleko od mjesta Kassel.

Drvene loptice za vjetroparkove predstavljaju pokušaj da se riješi problem otpada koji nastaje kada istekne rok upotrebe opremi koja čini jedan vejtropark.

Jedan od takvih koraka bilo je i instaliranje najvišeg drvenog stuba za vjetroturbine u Švedskoj početkom godine.

Proizvođač drvenih elisa je njemačka firma Voodin Blade Technology. Oni tvrde da proizvodnja drvenih lopatica smanjuje emisije CO2 78 posto i troškove 20 posto u poređenju sa tradicionalnim tehnologijama.

Elise su najveći izazov za recikliranje u industriji vjetra

Elise su proizvedene od laminiranih drvenih ploča od furnira, za koje ova firma navodi da su održiviji materijal od onih koje se sada koriste i omogućavaju lakšu reciklažu lopatica koje su povučene iz upotrebe.

Inače, elise su najveći izazov za recikliranje u industriji vjetra, i vrlo često se odlažu tako što se zakopavaju na deponijama. Prave se od kompozitnih materijala i teško ih je rastaviti na komponente. Sastoje se od plastične matrice i kombinacije vlakana, obično staklenih ili ugljeničnih, koje ojačavaju odnosno armiraju strukturu.

Kao najveći svjetski proizvođač opreme za korištenje energije vetra Kina je krajem januara predložila standarde koji daju prioritet recikliranju i ponovnoj upotrebi vjetroturbina uz zabranu odlaganja na deponije i spaljivanja.

U standardima se stavlja naglasak na recikliranje kompozitnih materijala iz elisa.

Elise su dugačke 19,3 metara

Drvene elise dužine 19,3 metara, inače potpuno biorazgradive, montirane su na postojeću vjetroturbinu u mjestu Breuna u Nemačkoj. Firma Voodin, također, pravi i nove prototipove uključujući elise dužine 60 i 80 metara, prenosi Balkan Green Energy News.

Elise su, kako se navodi, napravljene korištenjem CNC mašina za glodanje.

Mogućnost povećanja stepena automatizacije u konstrukciji ovih lopatica smanjuje potrebu za radnom snagom, što rezultira nižim troškovima rada i omogućava proizvodnju bliže vjetroelektranama u okviru kojih će biti instalirane, a onda i smanjuje troškove transporta i emisija.

Drvene elise su izdržljivije od onih napravljenih od fiberglasa

Voodin tvrdi i da su njene elise izdržljivije od trenutno postojećih sa kompozitnim materijalima, i sposobne da prežive čak i u najtežim uslovima rada vjetroparkova na kopnu.

„Prema svim našim testovima, elise su izdržljivije od postojećih lopatica od fiberglasa, jer pokazuju manje karakteristika zamora i dokazano odlično podnose sve vrste vremenskih uslova na kopnu“, izjavio je Jorge Castillo suosnivač firme.

Inače, organizacija WindEurope je 2021. godine pozvala Evropsku Uniju da zabrani odlaganje elisa na deponije. U međuvremenu, nekoliko kompanija je razvilo metode za recikliranje lopatica, a graditelji vjetroturbina su počeli da ih proizvode od materijala iz kojih je lakše izdvojiti sirovine.