Energetika.ba
WindEurope

Rekordna godina za vjetroelektrane podiže nadu u ostvarenje ciljeva EU za zelenu energiju

Autor: Energetika.ba
Rekordna godina za vjetroelektrane podiže nadu u ostvarenje ciljeva EU za zelenu energiju
Foto: Agencije


Industrijska grupa WindEurope izjavila je u srijedu da je rekordna godina za izgradnju novih vjetroelektrana i oporavak investicija u sektoru podigao nadu da bi EU mogla postići svoje ciljeve čiste energije.

U godišnjem izvještaju, WindEurope je opisao 2023. godinu kao godinu "značajnih poboljšanja" u ključnim područjima evropskog sektora vjetroenergije, koji se borio 2022. godine s rastućom inflacijom, kamatnim stopama i nestabilnim energetskim tržištima nakon što je Rusija napala Ukrajinu, piše Reuters.

Investicije u evropske priobalne vjetroelektrane prošle su godine skočile na 30 milijardi eura, što je znatno više u odnosu na skromnih 0,4 milijarde eura koje su investirane 2022. godine. EU zemlje su također instalirale rekordnih 16,2 gigavata nove vjetroenergetske kapacitete prošle godine, od čega je oko 80% bilo na kopnenim vjetroelektranama, navodi grupa.

Lobistička grupa je rekla da su politike EU-a za ubrzanje dozvola za projekte potaknule sektor, uz dodatak na prijedloge bloka da pomogne vjetroprojektima u pristupu financiranju i indeksiranju cijena u državnim aukcijama obnovljive energije.

Njemačka i Španija su svaka odobrile 70% više kopnenih vjetroelektrana 2023. godine, u odnosu na prethodnu godinu.

Evropske tvrtke za vjetar su se suočile s mračnim razdobljem problema u lancu opskrbe, inflacije i problema s opremom - iako je danski proizvođač turbina Vestas (VWS.CO) vratio profit u četvrtom kvartalu 2023. godine.

WindEurope sada očekuje da će Evropa instalirati prosječno 29GW godišnje od 2024. do 2023. godine, dostižući ukupni kapacitet vjetroenergije od 393GW u 2030. godini - što se približava 425GW potrebnim za ispunjenje EU-ovih ciljeva obnovljive energije do 2030. godine.

"To nas stavlja u blizinu ostvarivanja ciljeva za 2030. godinu za vjetar, koji su izuzetno ambiciozni", rekao je glavni politički direktor grupe Pierre Tardieu.

EU je prošle godine upozorila da planovi zemalja za vlastitu energiju znače da nisu na putu prema ukupnom cilju bloka da do 2030. godine dobije 42,5% svoje energije iz obnovljivih izvora, uključujući i druge izvore poput solarnih i biomase.

WindEurope je rekao da je najveći rizik za ekspanziju vjetroenergije u Evropi sada sporih investicija u nadogradnju elektroenergetskih mreža kako bi se rukovao s brzorastućim udjelom obnovljive energije.