Energetika.ba
Vjetroenergija

Saradnja na projektu hibridne offshore elektrane kod obale južne Italije

Autor: Energetika.ba
Saradnja na projektu hibridne offshore elektrane kod obale južne Italije
Agencije

Novi projekt 'offshore' sunčane elektrane snage 120 MW i vjetroelektrane s 28 plutajućih vjetroagregata ukupne snage 420 MW.

Kompanije SolarDuck, Green Arrow Capital i New Developments dogovorili su saradnju na razvoju hibridne elektrane u Tarantskom zaljevu u Jonskom moru na jugu Italije.

Riječ je zapravo o projektu pučinske ('offshore') plutajuće sunčane elektrane snage 120 MW i vjetroelektrane s 28 plutajućih vjetroagregata ukupne snage 420 MW.

"S obzirom na trenutačni zamah, vjerujemo kako je to jedinstvena prilika da 'offshore' industrija obnovljivih izvora pomogne u oblikovanju prikladnog regulatornog okvira i olakša stupnjevanje pučinskih fotonaponskih sistema. To nije važno samo za Italiju, već i za druge zemlje na Sredozemlju. Naša saradnja s kompanijama New Developments i Green Arrow Capital također može poslužiti kao ubrzivač 'offshore' fotonaponskih projekata u Italiji", kaže glavni izvršni direktor SolarDucka Koen Burgers.

Održiva energetska tranzicija

"Kao pioniri obnovljivih izvora u Italiji, neprestano nastojimo biti predvodnici, što pokazuju naši inovativni 'offshore' projekti. Ta vrhunska infrastruktura ne samo da proizvodi zelenu energiju doprinoseći održivoj energetskoj tranziciji i nezavisnosti, već pokazuju svoju komplementarnost s instalacijama na kopnu, čuvajući dragocjene zemljišne resurse", ističe osnivač grupe Green Arrow Capital Daniele Camponeschi.

Izvršni direktor Green Arrowa Giovanni Guzzo dodaje kako je taj projekt trenutačno u postupcima izdavanja dozvola.

"Sigurni smo da je to projekt koji će se materijalizirati i utjecati na regionalnu privredu u Italiji", izjavio je, stoji u saopćenju kompanije SolarDuck.