Energetika.ba
livno

Zakazana rasprava o okolišnoj studiji za VE Orlovača

Autor: Energetika.ba
Zakazana rasprava o okolišnoj studiji za VE Orlovača
Foto: Ilustracija

Federalno ministarstvo okoliša i turizma pozvalo je zainteresirane na javnu raspravu o projektu HB Wind-a za izgradnju vjetroparka Orlovača.

Rasprava će se održati u prostorijama Osnovne škole Fra Lovro Karaula područna škola Vidoši 24. juna 2024. s početkom u 13 sati.

Planirana lokcija za izgradnju vjetroparka je 4 km jugoistočno od središta grada Livna. Obuhvat planiranog područja je 7,24 km2. Vjetroelektrana je snage 43 MV, a predviđeno je postavljanje 13 vjetroturbina.

Prošle godine je dvjestotinjak mještana sela koja se nalaze uz koncesijsko polje firme HB Wind d.o.o. Livno supotpisalo prigovore na studiju i obrazložili desetak tačaka za koje smatraju da direktno utiču na njihov okoliš, prenosi Indikator ba. Jedan od prigovora koji su naveli je blizina planiranih vjetroagregata selima Drinova međa, Vidoši, Dobro, Dola, Megdan i Potkraj.

Kako se navodi u studiji koju je izradio ZGI d.o.o. Mostar zemljište u prostoru obuhvata je javno dobro i državno vlasništvo i za sve predviđene lokacije za izgradnju vjetroturbina i pristupnih puteva odobrena je koncesija na rok od 30 godina. Najbliža sela su Drinova udaljeno oko 1600 m i Babića brdo udaljeno 1450 m.

Vlasnici preduzeća HB Wind su Ivan Novak, Josip Milas, Željko Kurtović, Ivan Škorić i Zvonko Radan.