Održan sastanak u vezi s istraživanjem nafte i plina u FBiH

Održan sastanak u vezi s istraživanjem nafte i plina u FBiH

Na inicijativu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u Sarajevu je danas održan sastanak u Federalnom ministarstvu okoliša i turiz

Na inicijativu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u Sarajevu je danas održan sastanak u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma u vezi s daljim aktivnostima na realizaciji projekta istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Delegacije na sastanku su predvodili federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i federalna ministarica okoliša i turizma Edita Đapo, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Dogovoreno je da Ministarstvo okoliša i turizma imenuje stručnu komisiju koja će pristupiti izradi projektnog zadatka za izradu strateške studije o procjeni uticaja na okoliš u vezi s nastavkom istraživanja nafte i plina u FBiH.

Stručnu komisiju za izradu projektnog zadatka će, pored predstavnika ova dva ministarstva, činiti i zaposlenici federalnih ministarstava prostornog uređenja i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te vanjski eksperti.

Stručna komisija će izraditi projektni zadatak na osnovu kojeg će Vlada usvojiti sadržaj strateške studije o procjeni uticaja na okoliš za istraživanja i eksploataciju nafte i plina, a na temelju izrađenog projektnog zadatka, bit će urađena strateška procjena uticaja na okoliš.

Energetika.ba / FENA