Optimizam zbog sastanka Trumpa i Kima ponio cijene nafte iznad 64 dolara

Optimizam zbog sastanka Trumpa i Kima ponio cijene nafte iznad 64 dolara

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 64 dolara, poduprte optimizmom zbog planiranog sastanka sjevernokorejskog če

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 64 dolara, poduprte optimizmom zbog planiranog sastanka sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila viša za 61 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,22 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 45 centi višoj cijeni, od 60,57 dolara.

Tržišta je danas ponio optimizam zbog najave sastanka američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika, kao i zbog obećanja Kim Jong Una da će se suzdržati od novih testova nuklearnih i balističkih projektila. Azijska su tržišta pod utjecajem tog obećanja porasla a njihovim su putem krenule i cijene nafte.

Značajniji uzlet kočio je ipak rast američkih zaliha i proizvodnje, uz zaključak analitičara da opće raspoloženje na tržištu ipak i dalje diktiraju špekulacije s nižim cijenama nafte.

“Naša je kratkoročna procjena da će cijene nafte padati”, ističe Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Podaci američke vlade pokazali su u srijedu da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici porasle za 2,4 miliona barela.

Proizvodnja je od sredine 2016. godine povećana za 23 posto, na 10,37 miliona barela dnevno.

Zahvaljujući ponajviše škriljcu SAD sada proizvodi više nafte nego Saudijska Arabija, vodeći proizvođač u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC). Samo Rusija trenutno proizvodi više – gotovo 11 miliona barela dnevno.

“Čini se da je samo pitanje vremena kada će SAD postati najveći proizvođač nafte u svijetu”, piše u bilješci investitorima Hans van Cleef iz nizozemske banke ABN Amro.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 61,85 dolara, što znači da je bila 83 centa niža nego prethodnog dana trgovanja.

Energetika.ba