Porošenko: Slučaj “Skripalj“ može se odraziti na Sjeverni tok 2

Porošenko: Slučaj “Skripalj“ može se odraziti na Sjeverni tok 2

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko kaže da bi incident sa trovanjem bivšeg obavještajca Sergeja Skripalja mogao da se odrazi na realizaciju "Sjevern

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko kaže da bi incident sa trovanjem bivšeg obavještajca Sergeja Skripalja mogao da se odrazi na realizaciju “Sjevernog toka 2“.

“Ubjeđen sam da će se napad na Skripalja na teritoriji Velike Britanije odraziti na izgradnju gasovoda“, rekao je on i dodao da one zemlje koje podržavaju taj projekat postaju saveznici Rusije u tom “hibridnom ratu“.

Prema Porošenkovim riječima, stavove po pitanju “Sjevernog toka 2“ potrebno je promijeniti ne samo iz političke dobrobiti, već i ekonomske, ali i etničke, naglasivši da taj projekat Rusija ne gura iz ekonomskih razloga, već kao instrument političkog pritiska.

Ukrajinski predsjednik je dodao i da bi puštanje tog gasovoda za Kijev značio i gubitak dvije milijarde dolara godišnje zbog smanjenja protoka gasa kroz njenu teritoriju, što će ujedno značiti i slabljenje Ukrajine, prenosi Sputnik.

Prethodno je šef njemačke diplomatije Hajko Maas izjavio da se slučaj sa trovanjem Skripalja ni na koji način neće odraziti na tok realizacije projekta “Sjeverni tok 2“.

Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija otrovani su 4. marta u Solsberiju, a britanske vlasti, kao i veliki broj država EU, SAD i Kanada, tim povodom okrivile su Moskvu.

S tim u vezi, veliki broj zemalja odlučio je da protjera ruske diplomate, dok je Rusija to okarakterisala kao neprijateljski čin.

Zvanična Moskva je u više navrata saopštila i da ni na koji način nije povezana sa incidentom.

Energetika.ba