Rast cijena nafte usporio

Rast cijena nafte usporio

Cijene nafte su usporile rast, dok su akcije na globalnim berzama nastavile da tonu, nakon medijskih izvještaja o izgledima za uvođenje zabrane uvoza

Cijene nafte su usporile rast, dok su akcije na globalnim berzama nastavile da tonu, nakon medijskih izvještaja o izgledima za uvođenje zabrane uvoza ruske nafte u SAD, što je izazvalo strah od inflacije i usporavanja ekonomskog rasta među investitorma.

Cijena međunarodne referentne nafte Brent, koja je nakratko dostigla u ponedjeljak više od 139 dolara po barelu, ublažila je rast na oko 2,6 odsto na 126,42 dolara za barel na popodnevnom trgovanju u Aziji, izvještava Rojters.

Američka nafta WTI se trguje za 121,55 dolara po barelu, odnosno u plusu za 1,8 odsto u odnosu na nivo na otvaranju tržišta prethodnog dana.

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena spremna je da nastavi sa planom zabrane uvoza ruske nafte čak i ako to ne urade evropski saveznici, prenio je Rojters u ponedjeljak, pozivajući se na dobro upućene izvore.

Nafta je već dostigla 14-godišnji maksimum, a Rusija je upozorila da bi cijene mogle da porastu na 300 dolara po barelu i da bi mogla da zatvori magistralni gasovod do Njemačke ako Zapad zabrani uvoz nafte zbog napada Moskve na Ukrajinu.

Njemačka je odbacila prijedlog da se zabrani uvoz ruskih energenata, a kancelar Olaf Šolc je izjavio da najveća evropska ekonomija ubrzava planove za povećano korišćenje alternativnih izvora energije, ali da ne može preko noći zaustaviti uvoz ruske energije.

Evropska tržišta akcija će današnje trgovanje početi, kako se čini, na silaznoj putanji. Pan-regionalni indeks fjučersa EuroStoks 50 je u minusu od 1,98 odsto, njemačkim DAKS fjučersi su u gubitku 1,89 odsto, a londonski FTSE za 0,93 odsto. Cijene američkih akcija na terminskom tržištu u indeksnoj korpi S&P 500 e-mini, oslabile su za 0,32 odsto.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih potonuo je za 1,0 odsto na popodnevnom trgovanju po lokalnom vremenu, prateći veliki pad koji su tokom noći zabilježile akcije Vol Stritu.

Sva tri glavna indeksa Njujorške berze su se stropoštala, pri čemu je industrijski Dau Džons pao za 2,37 odsto, S&P 500 za 2,95 odsto, a tehnološki Nasdak Kompozit za 3,62 odsto.

Japanski indeks Nikei se spustio danas za 1,43 odsto na najniži nivo u posljednjih 16 mjeseci, dok su australijske akcije pale za 0,83 odsto.

Akcije na kineskim berzama takođe povećavaju gubitke danas, nakon što su na prethodnoj sesiji dotakle 20-mjesečni minimum, pod pritiskom zabrinutosti zbog inflacije i epidemije virusa korona.

Indeks najlikvidnijih kineskih akcija je pao za 1,26 odsto, dok je hongkonški Hang Seng skliznuo za 0,36 odsto.

Tržišni akteri smatraju da će rast cijena nafte i drugih sirovina podstaći dalji rast inflacije širom svijeta, pri čemu procjenjuju da će podaci koji treba da budu objavljeni ove nedjelje pokazati skok februarske inflacije u SAD-u od 7,9 odsto na godišnjem nivou u odnosu na 7,5 odsto u januaru.

Na valutnim berzama, evro se oporavio za 0,1 odsto na 1,0857 dolara, nakon što se prošle nedjelje sunovratio prema američkoj valuti za 3,0 odsto, na najniži nivo od sredine 2020.

Dolarski indeks, koji prati vrijednost dolara u odnosu na korpu glavnih rivala, ostao je stabilan na 99,212 poena.

Stopa cijena zlata se neznatno spustila na 1.989,66 dolara po unci.

Energetika.ba