Rastu cijene nafte uoči sastanka grupe OPEK+

Rastu cijene nafte uoči sastanka grupe OPEK+

Cijene nafte su danas nastavile rast dok trgovci iščekuju da vide da li će se glavni proizvođači “crnog zlata” dogovoriti na virtuelnom sastanku k

Cijene nafte su danas nastavile rast dok trgovci iščekuju da vide da li će se glavni proizvođači “crnog zlata” dogovoriti na virtuelnom sastanku krajem nedjelje da produže smanjenje proizvodnje kako bi podržali jačanje cijena.

Cijena fjučersa sjevernomosrske nafte “brent” porasla je za 0,94 posto ili 36 centi, na 38,68 dolara za barel na jutrošnjem trgovanju u 6,30 časova po srednjoevropskom vremenu, izvještava Rojters.

Fjučersi američke “lake” nafte WTI su ojačali za 0,73 procenta ili 26 centi, na 35,70 dolara za barel.

Cijena “brenta” se udvostručila u posljednjih šest nedjelja, zahvaljujući smanjenju isporuka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, grupe popularno nazvane OPEK +.

Ipak, cijene oba ova tipa nafte su još uvijek niže za oko 40 procenata nego na početku godine.

Proizvođači iz alijanse OPEK+ razmotriće na sastanku, koji će vjerovatno biti održan 4. juna, da li da i u julu i avgustu nastave sa smanjenjem proizvodnje od 9,7 miliona barela dnevno (bpd), što čini oko 10 posto globalne proizvodnje.

Prema planu OPEK + grupe dogovorenom u aprilu, rekordno smanjenje isporuka bilo je predviđeno za maj i jun, da bi se potom rezanje proizvodnje ublažilo na 7,7 miliona barela dnevno od jula do decembra.

Produženje sporazuma bi moglo da gurne cijene nafte na 40 dolara, procjenjuju tržišni eksperti.

Pad zaliha sirove nafte u Kušingu, američkom centru za skladištenje distribuciju “crnog zlata” u Oklahomi, na 54,3 miliona barela u nedjelji zaključno sa 29. majem, takođe je doprinio jačanju cijena, kažu trgovci.

Energetika.ba / Tanjug