Rekordna američka proizvodnja spustila cijene nafte ispod 65 dolara

Rekordna američka proizvodnja spustila cijene nafte ispod 65 dolara

Cijene nafte potonule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 65 dolara nakon što su najnoviji podaci naznačili da je američka proizvo

Cijene nafte potonule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 65 dolara nakon što su najnoviji podaci naznačili da je američka proizvodnja dosegnula rekordnu razinu a dodatni uteg bio je i jači dolar.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 58 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,93 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,35 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 48 centi nižoj cijeni, od 61,31 dolar. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,60 dolara.

Naftna tržišta uzdrmao je jučer podatak vlade u Washingtonu da je američka proizvodnja u prošlom tjednu dosegnula 10,25 milijuna barela dnevno. Bude li potvrđen u pouzdanijem mjesečnom izvješću, to će značiti da je dosegnula rekordnu razinu i da je SAD istisnuo Saudijsku Arabiju s pozicije drugog proizvođača u svijetu.

Vlada u Washingtonu ujedno je povisila prognozu prosječne ovogodišnje proizvodnje, na 10,59 milijuna barela dnevno, što je za 320 tisuća barela dnevno više no što su prognozirali prije tjedan dana.

“Sada je jasno da su cijene nafte krajem januara bile previsoke da na dulji rok sačuvaju ravnotežu na naftnim tržištima”, konstatiraju analitičari Commerzbanka u bilješci klijentima.

“Razlog je taj što američka proizvodnja sada raste tako naglo da ponovo prijeti opasnost prekomjerne opskrbe ako se Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) dobrovoljno ne odrekne tržišnog udjela”, dodaju.

Dodatno je cijene pritisnuo i jači dolar, koji poskupljuje robu sa cijenama izraženim u zelenim novčanicama za imatelje ostalih valuta i time zauzdava potražnju.

Negativno je na tržišta utjecalo i ponovno otvaranje naftovoda u Sjevernom moru, signalizirajući opetovano povećanje ponude nakon jučerašnjeg zastoja.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 64,30 dolara, što znači da je pala 53 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Energetika.ba