Reuters: Ovo je spisak zemalja koje i dalje kupuju rusku naftu

Reuters: Ovo je spisak zemalja koje i dalje kupuju rusku naftu

Za razliku od Australije, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država ili Velike Britanije, članice Evropske unije još se nisu uspjele dogovoriti o zabrani u

Za razliku od Australije, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država ili Velike Britanije, članice Evropske unije još se nisu uspjele dogovoriti o zabrani uvoza nafte iz Rusije.

Reuters je objavio spisak kompanija koje je nazvao “velikim kupcima ruske nafte”, te se tu, posljedično nalazi i niz evropskih naftnih kompanija, a među njima našla se i Hrvatska.

Hrvatska se tu našla posredno, jer mađarska naftna grupacija MOL, koja ima tri rafinerije koje posluju u Hrvatskoj, Mađarskoj i Slovačkoj, nastavlja da se snabdijeva naftom iz naftovoda Družba. Mađarska se inače protivi sankcijama ruske nafte i plina.

Od evropskih kompanija s te tvrtke, navodi se još Lukoilov Neftohim Burgas u Bugarskoj, MiRo, PCK Schwedt i Leuna u Njemačkoj, koja trenutno ovisi 14 posto o naftnom uvozu iz Rusije, Hellenic Petroleum u Grčkoj koja se zadnje vrijeme prebacuje ipak na Saudijsku Arabiju, Lukoilov ISAB u Italiji, Lukoilov Zeeland i Exxonov Rotterdam Refinery u Nizozemskoj – navodi Reuters.

– Do sada se 27 članica bloka nije uspjelo dogovoriti o embargu, pri čemu Njemačka upozorava na brze korake koji bi gospodarstvo mogli gurnuti u recesiju, a neke zemlje, poput Mađarske, protive se bilo kakvim zabranama.

Za embargo EU bilo bi potrebno jednoglasno odobrenje svih 27 država članica. Mnogi kupci u Evropi su se dobrovoljno klonili ruske sirove nafte kako bi izbjegli štetu reputaciji ili moguće pravne poteškoće – navodi Reuters.

Drugi, poput trgovaca robom Trafigura i Vitol, nastavili su kupovati rusku naftu prema postojećim dugoročnim ugovorima. Obojica su, međutim, rekli Reutersu da nisu dogovorili nikakve nove poslove od ruske invazije na Ukrajinu, koju Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom” i koja je započela 24. februara.

Indija i Kina, koje su odbile osuditi ruske postupke, također su nastavile kupovati rusku naftu, ističe Reuters.

 

Energetika.ba / Avaz