Sarajevo se mora graditi i razvijati, ali gradnja mora biti pametna

Sarajevo se mora graditi i razvijati, ali gradnja mora biti pametna

Sarajevo se mora graditi i razvijati, ali mora se graditi pametno, jer visoki objekti u neposrednoj blizini ventilacijskih koridora u određenim slučaj

Sarajevo se mora graditi i razvijati, ali mora se graditi pametno, jer visoki objekti u neposrednoj blizini ventilacijskih koridora u određenim slučajevima negativno utiču na kvalitet zraka – rečeno je danas na prezentaciji Studije urbanih ventilacionih koridora i uticaj visokih zgrada u Kantonu Sarajevo” koju je danas organiziralo Ministarstvo prostornog uređenja, gradnje i zaštite okoliša KS-a.”

Profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu Muhamed Hadžiabdić pojasnio je da su ventilacijski koridori rute kojima svjež zrak dolazi u Sarajevo i vrlo su bitni kako bi se grad brže i efikasnije ‘osvježavao i čistio’

Dodao je da visoka gradnja utiče na kvalitetu zraka generalno, ali da se radi o vrlo kompleksnim stvarima, gdje pojedine građevine na određenom lokalitetu treba pažljivo ispitati.

– Zrak na glavnoj cesti snabdijeva se iz ventilacijskog koridora na Marijin-dvoru i bilo bi bolje da je taj prostor ostao slobodan – zaključio je.

Profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Adnan Pašić kazao je da se gradnja treba planirati dugoročno, srednjoročno i kratkoročno te da sve nauke, urbanistička i arhitektonska nauka, i sve ostale koje su uključene u planiranje grada, treba da rade disciplinarno na donošenju odluka koje su za dobrobit svih građana.

– Nauka istraživanja u oblasti urbanizma i arhitekture trebaju biti dio integralnog planiranja grada – poručio je profesor Pašić te dodao da ne treba donositi nikakve ad hoc zaključke u oblasti gradnje.

Smatra da se ekonomski i finansijski aspekti razvoja grada ne mogu izbjeći, ali da oni trebaju biti usklađeni sa standardima nauke, što znači da se treba prvo provjeriti koliko će to utjecati na okoliš i klimu.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović kazao je da upravo pripremaju izmjenu Odluke o zraku u Kantonu Sarajevo te da će vjerovatno rezultate studije uvrstiti u tu odluku.

Istakao je da će od sada sistem gradnje biti ‘oštriji’ te je izrazio žaljene što se tek sada piše studija, jer je trebala biti gotova ranije. Dodao je da je u Sarajevu izgrađeno dosta zgrada koje nisu ambijentalne i koje nisu u skladu sa intencijama, zaštitom zraka i svemu što je neophodno za egzistenciju građana.

Studija je pripremljena u okviru “Zelenog kantonalnog akcionog plana” (GCAP), i ima za cilj pomoć KS-u da sistemski odgovori na izazove u vezi okoliša i održivosti.

Energetika.ba / FENA