Sedmi put u Tuzli organizovana akcija čišćenja “Let's Do It”

Sedmi put u Tuzli organizovana akcija čišćenja “Let's Do It”

U Tuzli je danas održana sedma terenska akcija "Let's Do It - Očistimo zemlju za jedan dan". U akciji čišćenja ilegalnih deponija ovaj put je učestovo

U Tuzli je danas održana sedma terenska akcija “Let's Do It – Očistimo zemlju za jedan dan”. U akciji čišćenja ilegalnih deponija ovaj put je učestovovalo preko 800 volontera.

Inače, akcija se provodi u 150 zemalja svijeta, a ovo je najveći ekološki projekt u historiji BiH.

“Let's Do It” projekt u našoj zemlji je počeo je prije šest godina. Do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada učestvovalo više od 180 hiljada volontera koj su očistili oko 13 hiljada tona otpada. Ovakve akcije su, do sada, organizovane u 115 općina i gradova. U Tuzli je uspješno realizovana sedmi put.

– Mi smo počeli 2012. s našim radom. U početku nismo naišli na optimizam kada su u pitanju terenske aktivnosti. Kada smo te godine predstavili naše ciljeve, mnogima su se činili preambiciozni. Mi smo tu negativnu energiju odbacili odmah tog 9. septembra kada smo za jedan dan imali više od 50 hiljada volonetra. Iz godine u godinu imamo sve više i više volontera – izjavio je Amar Kavgić, izvršni koordinator projekta.

Jedan slogan danas je povezao sve volontere. Kažu: Jedan dan, jedan cilj, jedna planeta.

Jedna od organizatorica Mirela Hankić ističe da je cilj akcije edukacija mladih, odnosno pokretanje svijesti kod mladih o važnosti očuvanja životne sredine.

Na akciji čišćenja mogao se primijetiti i veliki broj srednjoškolaca.

Čišćenje otpada u Tuzli je obavljeno na više lokacija. Neke od njih su izletište Ilinčica, Kicelj te naselja Slatina i Dragodol.

Energetika.ba / FENA