Slavonci i Dalmatinci masovno hrle u BiH po gorivo

Slavonci i Dalmatinci masovno hrle u BiH po gorivo

Nakon skupljeg goriva, ove godine očekuje se i novi rast cijena zbog većeg PDV-a i trošarina. Nakon najnovijeg poskupljenja u Hrvatskoj, Slavon

Nakon skupljeg goriva, ove godine očekuje se i novi rast cijena zbog većeg PDV-a i trošarina.

Nakon najnovijeg poskupljenja u Hrvatskoj, Slavonci i Dalmatinci po gorivo ponovno masovno hrle u susjednu Bosnu i Hercegovinu. Razlika u cijeni nikada nije bila veća. Primjerice, litra najprodavanijeg supera 95 u BiH je 1,82 konvertibilne marke ili 6,82 kune, uz tečaj od 3,75 kuna po marki. Na svim crpkama primaju kune, ali pri plaćanju gotovinom trgovci obračunavaju tečaj 1:4, pa je bolje plaćati karticom.

Kako je isto gorivo na hrvatskim crpkama prešlo 10 kuna, jasno je da razlika iznosi više od tri kune po litri. To znači da onaj tko napuni spremnik od 40 litara uštedi više od 120 kuna, i to na crpkama u Bosanskom Brodu, gdje su cijene tradicionalno nešto veće nego dublje u BiH.

S obzirom na skuplju kavu i cigarete zbog dizanja PDV-a i povećanja trošarine u Hrvatskoj od Nove godine, može se očekivati još više hrvatskih kupaca u BiH.

– Dolazim dva puta mjesečno. Naravno da se isplati, za dolazak ovdje potrošim samo litru goriva, pa uz toliku razliku u cijeni mjesečno uštedim više od 200 kuna – kaže Zdravko iz Garčina, koji odlazi po gorivo na crpku na magistralnoj cesti iz Bosanskog Broda prema Derventi, prenosi Slobodna Dalmacija.

Dodatnih 16 kuna uštedi se u slučaju dolaska poslije 22 sata. Naime, nakon zatvaranja crpki, kupci mogu koristiti samoposlužni automat, a cijene benzina tada padaju za dodatnih desetak feninga (40 lipa) po litri. Ukupna ušteda tako se penje na 135 kuna po spremniku. Nešto je manja razlika u cijeni dizela, koji na lijevoj obali Save sada stoji 8,90 kuna, a na desnoj 1,80 KM (6,75 kuna), ali jednostavnim izračunom i tu se dolazi do brojke od stotinu kuna uštede po punom spremniku.

– Ovo najnovije poskupljenje prevršilo je mjeru. Zaista se isplati otići preko. Osim goriva, suprug i ja popijemo kavu, koja je u kafićima u Bosanskom Brodu gotovo upola jeftinija, kupimo cigarete, Vegetu i još neke potrepštine – kaže Vesna iz Slavonskog Broda.

Energetika.ba