Snabdijevanje Sarajeva toplotnom energijom iz Kaknja: Projekt generacijskog karaktera

Snabdijevanje Sarajeva toplotnom energijom iz Kaknja: Projekt generacijskog karaktera

Direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić, generalni direktor JP "Elektroprivreda BiH" Bajazit Jašarević i izvršni direktor EPBiH Senad Sal

Direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić, generalni direktor JP “Elektroprivreda BiH” Bajazit Jašarević i izvršni direktor EPBiH Senad Salkić potpisali su danas Sporazum o sufinansiranju izrade idejnog projekta snabdijevanja toplotnom energijom od TE Kakanj do Sarajeva.

Direktor Fonda Čibukčić ovom prilikom istaknuo je da je današnja svečanost posebno značajna, jer se radi o projektu koji ima generacijski karakter.

– Studija izvodljivosti pokazala je da postoji opravdanost ovog projekta. Kao što znate, Fond je sufinansirao i izradu spomenute studije, a danas se obavezao da će sufinansirati i izradu idejnog projekta – kazao je Čibukčić.

Generalni direktor EPBiH Bajazit Jašarević zahvalio je prisutnima za priliku da danas prisustvuje ovoj ceremoniji potpisivanja.

– Fond je u proteklom periodu ostvario zavidan nivo partnerstva s “Elektroprivredom” i pomogao nam je da ispunimo zadatak Vlade FBiH – poručio je Jašarević.

Dodao je da je ovaj projekt moguće realizirati i prije izgradnje zamjenskog bloka u TE Kakanj, prenosi Avaz.ba.

Izvršni direktor EP Senad Salkić prisutnim novinarima kazao je da je studija izvodljivosti koju su uradili u proteklom periodu pokazala da je ukupna vrijednost ovog projekta oko 230 miliona KM te da bi krajnjim potrošačima toplotne energije cijena grijanja trebala biti znatno jeftnija nego danas.

– Izradom idejnog projekta tačno će se definirati trasa vrelovoda Kakanj – Sarajevo, dakle, stavit će se u fizičko okruženje. Procijenjena vrijednost izrade idejnog projekta je oko milion KM, a nakon što se odabere izvođač, izrada bi trebala trajati između 10 i 12 mjeseci – kazao je Salkić.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je ovom prilikom kazao da je sretan i da mu je čast i zadovoljstvo prisustvovati svečanom potpisivanju ovog sporazuma, te da je ovaj projekt strateško opredjeljenje Vlade FBiH i resornog ministarstva.

– Energetska strategija FBiH u potpunosti prati i podržava ovaj i ovakve projekte. Međutim, potrebno je uključiti i kantonalni nivo, kako bi se lakše došlo do realizacije – istakao je Džindić.

Dodao je da podrška Vlade FBiH i resornog ministarstva nije upitna.

 

Energetika.ba