Energetika.ba
Skupština u Sarajevu

BAKE: Raste interesovanje za primjenu međunarodnih standarda

Autor: Energetika.ba
BAKE: Raste interesovanje za primjenu međunarodnih standarda
BAKE

Bosanskohercegovački komitet za elektrotehniku (BAKE) u prošloj godini usvojio je 708 novih standarda čime je broj propisa iz te oblasti koji se primjenjuju u Bosni i Hercegovini dostigao cifru od 15.285, rečeno je na Skupštini tog komiteta održanoj u Sarajevu.

Konstatovano je da savjet za standardizaciji kod nas još nije formiran, ali se unatoč tome vidi napredak u usvajanju standarda.

-  Mnogi su uočili da prihvatanje i primjena standarda olakšava rad kompanija i izvoz proizvoda veoma bitan za našu privredu i državu - izjavio je za Fenu Mustafa Musić, predsjednik tog komiteta.

BAKE ima 16 komiteta i 192 člana čiji se broj povećava. Raste interes i za aktivnosti ovog komiteta o čemu svjedoći da se broj korisnika website BAKE sa 470 koliko ih je bilo 2022. godine lani povećao na 619. Znatno je povećan i broj pregleda sa 1.127 (u 2022.) na 2.618 u 2023. godini.

Na svečanosti u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine Medalja BAKE uručena je Edini Tanović (posthumno) i Goranu Tešanoviću, a Plaketa BAKE Državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju, Regulatornoj komisiji za komunikacije BiH (RAK) i Elektroprivredi HZHB Mostar.

Petnaest pojedinaca zaslužnih za usvajanje i primjenu standarda u toj oblasti dobilo je zahvalnice.