Energetika.ba
sarajevo city centar

Climateurope2 Sarajevo Roadshow: Otkrijte moć klimatskih podataka od 3. do 5. oktobra 2024.

Autor: Energetika.ba
Climateurope2 Sarajevo Roadshow: Otkrijte moć klimatskih podataka od 3. do 5. oktobra 2024.
Foto: Ustupljena fotografija

Klimatska akcija - (ne) tiče me se?!

Climateurope2 Sarajevo Roadshow

Institucija, kompanija, organizacija, pojedinac ...

Da su glečeri izgubili 20% svoje mase od 2000. godine do danas, da do 2050. godine, ukoliko se klimatske promjene nastave ovim intenzitetom, očekujemo da se 30% prirodnih površina trajno izmijeni, ili da oko 80% živog svijeta ostane bez staništa zbog nepovratnog oštećenja šumskog ekosistema - poruke su koje čujemo i primimo k znanju na dnevnoj razini.

Klimatske promjene su svima poznat pojam, ali opseg ovog problema i načini na koje se možemo protiv njih boriti su nam često misterija.

Šta su klimatski servisi?

Klimatski servisi obuhvataju sve informacije u vezi s klimom, klimatske varijabilnosti, klimatskih promjena i sezonskih prognoza. Oni nam omogućavaju da klimatske podatke koristimo za informisano donošenje odluka, smanjenje rizika, i iskorištavanje mogućnosti, a sve s ciljem bolje adaptacije na klimatske promjene. Korištenje klimatskih podataka na efektivan i pravovremen način je ključna karika za zeleni oporavak i stvaranje klimatski neutralne Evrope, kao odgovor na trenutno stanje izazvano klimatskim promjenama. Stoga je vrijeme da pogledamo u ogledalo – sada je trenutak da postanemo svjesni našeg utjecaja na klimatske promjene.

Gdje naučiti kako koristiti klimatske podatke?

3. - 5. oktobar 2024. ispred Sarajevo City Center-a (10:00 - 22:00 h): Climateurope2 Sarajevo Roadshow

Očekuje vas interaktivna i provokativna naučno-umjetnička instalacija o klimatskim servisima, kroz koju ćete steći nova i utvrditi stara saznanja o opsegu i opasnostima klimatskih promjena, očekivanim posljedicama u skoroj budućnosti ukoliko se naš trenutni pristup ovom problemu ne promijeni, kao i značaju i načinima upotrebe klimatskih servisa. Instalacija predstavlja imerzivno iskustvo za sva čula i ostavit će jak utisak na posjetioce.

Program organizira Naučnoistraživački institut Verlab u saradnji sa Centrom za promociju nauke (Beograd), Društvom za medicinski i biološki inženjering u BiH i Federalnim hidrometeorološkim zavodom, uz podršku Fonda za zaštitu okoliša FBiH. Instalacija u Sarajevo dolazi u sklopu Climateurope2 projekata finansiranog od strane Europske komisije koji za cilj ima standardizaciju klimatskih servisa širom EU, kao i usvajanje pozitivnih praksi u ovoj oblasti i u zemljama koje još uvijek nisu članice EU.