Energetika.ba
Nuklearni otpad

FBiH je za naučnoistraživačke radove na Trgovskoj gori

Autor: Energetika.ba
FBiH je za naučnoistraživačke radove na Trgovskoj gori
Foto: Energetika.ba / Ilustracija

Nasiha Pozder, federalna ministrica okolišta i turizma i Jasna Duraković, ministrica obrazovanja i nauke su održale sastanak sa dekanima i profesorima sa univerziteta u Tuzli, Sarajevu, Bihaću i Mostaru, kao i sa direktorima Federalnog hidrometeorološkog i Agropedološkog zavoda.

Iz Ureda Vlade FBiH za odnose sa javnošću su saopštili da je na sastanku dogovorena podrška naučno-istraživačkim radovima u kojima se autori i istraživači bave problemom odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

"Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša u junu ove godine, u Bihaću, u organizaciji Biotehničkog fakulteta, bit će održana naučna konferencija koja će u fokusu imati upravo Trgovsku goru.

To će biti dobra prilika da institucije, stručnjaci i nevladine organizacije prezentiraju rezultate istraživanja o ovoj temi, te da pokažemo kvalitetan naučni pristup stručnjaka iz Bosne i Hercegovine u razumijevanju i u reakcijama na sve eventualne prijetnje po okoliš i zdravlje ljudi", naveli su iz Vlade FBiH.

Dodali su da je na sastanku prisustvovao i predstavnik nevladine organizacije "Green Team".

"Na sastanku je rečeno i da predstavnici vlasti, akademske zajednice i nevladinog sektora moraju biti više povezani u rješavanju brojnih problema, kakav je i pomenuti problem Trgovske gore, ali i drugih o kojima je ovom prilikom bilo riječi poput unapređenja nastavnih planova i programa, te dodatnih mogućnosti putem sistema dualnog obrazovanja, a sve s ciljem zadovoljenja potreba tržišta rada u oblasti turizma u FBiH", navodi se u saopštenju Ureda Vlade FBiH za odnose sa javnošću.