Energetika.ba
Kantonalna ministrica

Mesihović: Mašinski fakultet u Sarajevu generator energetskih ideja

Autor: Energetika.ba
Mesihović: Mašinski fakultet u Sarajevu generator energetskih ideja
Foto: Fena

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Adna Mesihović posjetila je Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, gdje je dobila informacije o trenutnim i planiranim kapitalnim projektima iz oblasti infrastrukture i energetike koje je Vlada Kantona Sarajevo podržala s 1,25 miliona KM, a odnose se na modernizaciju prostora i unapređenje energetske efikasnosti na fakultetu.

Uprava fakulteta je istakla značaj ulaganja u ovakve projekte, te izrazila iskrenu zahvalnost Vladi KS za prepoznavanje važnosti ulaganja u visoko obrazovanje i infrastrukturu za naučno istraživanje.

Ministrici su također predstavljeni studijski smjerovi na Mašinskom fakultetu, kao i najnoviji projekt razvoja zajedničkog master programa na engleskom jeziku iz oblasti Računarske mehanike kontinuuma i mašinskog učenja u saradnji s University College Dublin, Fakultetom strojarstva i brodogradnje - Univerzitetom u Zagrebu, te Univerzitetom u Zenici.

Također, ministrica je imala priliku da obiđe dio laboratorijskog kompleksa ovog fakulteta, čija nabavka je dijelom podržana i sredstvima Ministarstva, uključujući Laboratoriju za površinsku obradu, Laboratoriju za fiziku, Laboratoriju za mašinski proizvodni inženjering, Laboratoriju za ispitivanje polimernih materijala Kraljevine Norveške IPMlab, Laboratoriju za razvoj i dizajn proizvoda, te laboratorije odsjeka za energetiku i procesnu tehniku.

Sve navedene laboratorije su opremljene najsavremenijom opremom i služe za edukaciju studenata, pružanje usluga preduzećima, kao i za provođenje naučnih istraživanja u različitim oblastima inženjeringa.

Ministrica je imala priliku da se upozna s radom i dostignućima svake laboratorije, te je istakla važnost njihovog doprinosa razvoju visokog obrazovanja i naučnoistraživačkog rada.

- Posebno me raduje angažman Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu kroz naučne laboratorije koje imaju značajan doprinos u obrazovanju, istraživanju i razvoju zajednice. Studenti na Mašinskom fakultetu imaju mogućnost primjene teorijskog znanja u praksi kroz rad u savremeno opremljenim laboratorijima. Oni tako stiču praktične vještine i iskustvo u radu s opremom i alatima koji se koriste u industriji. Naučnici i istraživači ove laboratorije koriste za eksperimente, testiranje materijala i razvoj novih tehnologija. Kroz svoja laboratorijska istraživanja fakultet doprinosi inovacijama u industriji i razvoju novih procesa i proizvoda. Ponosna sam jer su laboratorije Mašinskog fakulteta mjesto gdje se rađaju ideje, a to je ono što je Kantonu Sarajevo potrebno u visokoškolskim ustanovama - istakla je ministrica Mesihović.

Ona je pohvalila angažman fakulteta u razvoju i primjeni najsavremenijih tehnologija, te izrazila podršku daljim inicijativama za unapređenje kvaliteta obrazovanja i istraživanja na fakultetu, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.