Energetika.ba
23. plinarski forum

Plinarski forum 2024. godine

Autor: Energetika.ba
Plinarski forum 2024. godine
Foto: Ilustracija

Vjerojatno se mnogi još sjećaju slogana 'Plin - energent budućnosti'. Iako od tada do danas nije puno prošlo, mnogo se toga promijenilo na tržištu, u privredi i u cijelom društvu i na prvi se pogled čini kao da je plin gurnut u zapećak. 

S druge strane, plin je i dalje vodeći energent u mnogim područjima: i za grijanje i u raznim tehnološkim procesima, a na plinskom tržištu i dalje se ostvaruju odlični rezultati. Istodobno, plinskih projekata: novih plinovoda, novih terminala za uvoz i izvoz plina, novih plinskih nalazišta u svijetu ne manjka. 

Prema svim energetskim i gospodarskim scenarijima koji se razmatraju, za očekivati je kako će se plin u budućnosti koristiti sve manje. No, živimo u sadašnjosti u kojoj je plin i dalje nezamjenjiv igrač. Upravo zato plin zaslužuje da se o njemu priča i raspravlja, da se razmatraju nova rješenja, projekti i mogućnosti primjene, a Plinarski forum kao skup okrenut struci i stručnim rješenjima pravo je mjesto za to.

Plinarski forum dio je Programa stručnog usavršavanja za razdoblje 2023. – 2024. godine Hrvatske stručno-znanstvene udruge za energetiku, strojarske tehnologije i obnovljive izvore energije (HESO) i tvrtke ENERGETIKA MARKETING (suglasnost Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine od 13. listopada 2022. godine, klasa: 131-01/22-01/13, ur. broj: 531-01-2-22-4).

Sudjelovanjem na skupu obveznici stručnog usavršavanja ostvaruju osam bodova, od čega dva za regulativu.