Energetika.ba
Umjetnost spašava planetu

Prvi klimatski bijenale u Beču posvećen održivoj budućnosti

Autor: Energetika.ba
Prvi klimatski bijenale u Beču posvećen održivoj budućnosti
Foto: Paul Bauer

U austrijskoj prijestonici se od 5. aprila do 14. jula održava prvi inovativni festival Klima Biennale koji spaja umjetnost, dizajn, arhitekturu i nauku u borbi za održivu budućnost. 

Svojevrsna platforma za dijalog istražuje potencijale umjetnosti u suočavanju s klimatskim izazovima. 

Novi umjetnički festival posvećen klimatskim promjenama interdisciplinaran je i interaktivan, a tokom sto dana trajanja u fokusu će biti potencijal umjetnosti, dizajna, arhitekture i nauke u odnosu na održivu budućnost i društvene efekte na klimatske promjene. Projekt je pokrenuo Grad Beč, a organizator bijenala je muzej gradskog holdinga, KunstHaus Wien ili muzej Hundertwasser. Organizatori najavljuju bogat program saradnje s više od 60 institucija, spajajući na revolucionaran način umjetnost i nauku raznolikim izložbama, radionicama i performansima širom grada kako bi se potakla globalna svijest o klimatskoj krizi. 

"Program koji smo pripremili predstavlja višestruki pogled na društvene izazove klimatske krize. Fokusira se na učešće građana, globalno umrežavanje i saradnju i obraća se različitoj publici: svijetu umjetnosti i kulture, naučnicima, susjedima, političarima i biznismenima, djeci, mladima i svima onima koji su najviše pogođeni klimatskom krizom," objašnjavaju voditelji bijenala Sithara Pathirana i Claudius Schulze.

S više od 60 partnera, festival će se održati na različitim lokacijama širom grada, s centralnim događajem u muzeju, čija se održiva sanacija i modernizacija ovih dana bliži kraju. Zgrada, koju je projektovao Hundertwasser, renovirana je od maja 2023. godine, a uskoro se očekuje otvaranje osvježene i zelenije zgrade. Na dva sprata ovog muzeja prikazat će se skupna izložba posvećena najvažnijem ekosistemu našeg vremena – šumama. 

U okviru izložbe "Into the Woods" 16 djela se bavi čovjekovim uticajem na stanje šuma i njihovo uništenje kao i šumskim ekosistemom. Pored različitih radionica kao i panel-diskusija, koncerata i susreta zajednica u muzeju će se također održati prva Bečka klimatska konferencija, interaktivni skup koji je radionicama kao i različitim naučnim i umjetničkim doprinosima usmjeren ka školskoj i vanškolskoj obrazovnoj zajednici.

Područje nekadašnje željezničke stanice Nordwestbahnhof, koja će se u narednim godinama transformisati u održivo naselje, služit će tokom bijenala kao eksperimentalno polje, u kom će umjetnici tražiti rješenja za urbani suživot, dok će klimatska kantina ponuditi gastronomsku ponudu na temu snabdjievanja hranom u budućnosti.