Energetika.ba
6.-7. juni

Samit o zelenoj mobilnosti u Sarajevu

Autor: Energetika.ba
Samit o zelenoj mobilnosti u Sarajevu
Foto: Ilustracija

Samit o zelenoj mobilnosti će se održati 6-7. juna 2024. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.

Događaj će okupiti eksperte i lidere kako bi razgovarali i promovisali inovativna održiva transportna rješenja, s ciljem podsticanja diskusija i razmjene znanja o zelenom transportnom sektoru i njegovom održivom razvoju.

Samit organizuju Stalni sekretarijat Transportne zajednice i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke (BMZ).

Pozivamo vas na sljedeće medijske aktivnosti vezane za Samit:

Otvaranje Samita na visokom nivou, izjave za medije i uvodni govori (petak, 7. juni 2024, 08:30-10:10, Konferencijska sala Geneva, Swissotel, Sarajevo) će početi u 8:30 (Press kutak Samita) i uključivat će sljedeće govornike:

1. g. Matej Zakonjšek, Direktor, Stalni sekretarijat Transportne zajednice,
2. g. Niels Annen, parlamentarni državni sekretar / Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke, BMZ
3. g. Edin Forto, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine,
4. gđa. Magda Kopczynska, glavna direktorica za mobilnost i transport DG MOVE, Evropska komisija

Ljubazno vas molimo da novinarske ekipe budu u hotelu najmanje 15 minuta ranije (najkasnije do 8:15). Nakon izjava za medije, uslijedit će uvodni govori u konferencijskoj Sali te usavajanje Deklaracije o zelenoj mobilnosti i fotografisanje.

Postavljanje inovativnih parkinga za bicikla (četvrtak, 6. juni 2024, 11:30-12:30, Radio televizija Bosne i Hercegovine, Sarajevo) izjave za medije, g. Matej Zakonjšek, direktor TCT-a, g. Christian Schilling, šef razvojne saradnje u njemačkoj ambasadi u Beogradu, g. Samir Avdić, dogradonačelnik Sarajeva te g. Mario Vrankić, direktor BHT. Postavljanje stalka za bicikla poklon je organizatora Samita građanima Sarajeva, s ciljem promovisanja biciklizma kao održivog načina urbane mobilnosti.

Otvaranje ekspertskog dana, izjave za medije i uvodni govori (četvrtak, 6. juni 2024, 08:30-09:30, Konferencijska sala Geneva, Swissotel, Sarajevo). Izjave za medije će početi u 08:30 (Press kutak Samita) i uključivat će sljedeće govornike: g. Matej Zakonjšek, Direktor, Stalni sekretarijat Transportne zajednice, g. Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo, g. Adebayo Babajide, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, g. Adnan Šteta, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo.