Energetika.ba
Maja Muftić Dedović

Započinje projekt 'Osnaživanje budućih liderki u energetici'

Autor: Energetika.ba
Započinje projekt 'Osnaživanje budućih liderki u energetici'
Maja Muftić Dedović

Bosanskohercegovački Forum „Žene u energiji“ započinje realizaciju projekta „Osnaživanje budućih liderki u energetici“, najavila je za Fenu Maja Muftić Dedović, predsjednica tog foruma.

- Zahvaljujući podršci Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) sa sjedištem u Parizu, namjera nam je da se brojnim aktivnostima unutar energetskog sektora promoviše raznolikost i inkluzivnost s posebnim naglaskom na osnaživanju žena u inženjerskim i srodnim poljima. Fokus će biti na najmlađoj populaciji kako bi se kod njih razvila sklonost prema tehnici – dodala je Muftić Dedović.

Pretpostavka za to bit će razvoj mobilnih aplikacija s edukativnim sadržajem o energiji, inženjeringu i tehnologiji, što uključuje interaktivne igre, kvizove i izazove koji potiču radoznalost i kreativnost. Namjera je da se potakne saradnja s obrazovnim institucijama kako bi se implementirali posebni programi za djevojčice koji naglašavaju tehnološke i inženjerske aspekte. Uz to planirane su radionice, predavanja i organizacija kampova koji će djevojčicama omogućiti rano iskustvo u području energije i tehnike.

Projekt predviđa i organizaciju događaja na kojima će uzorne osobe podijeliti svoja iskustva i motivirati djevojčice da slijede njihove stope. Namjeravaju formirati tehničke kampove i hackathone posebno usmjerene na djevojčice. U njima će biti povezane s iskusnim mentoricama koje ih vode kroz izazovne projekte te im pružaju priliku za stvaranje i rješavanje tehničkih problema.

- Pretpostavka za to je i razvoj virtualnih alata i VR doživljaja što omogućava djevojčicama istraživanje radnih mjesta u energetskom sektoru na inovativan način. Organizacija virtualnih tura postrojenja, laboratorija i inženjerskih projekata stvara realan dojam rada u tom sektoru i može afirmativno djelovati u njihovom opredjeljenju za konačan izbor budućeg zanimanja – zaključila je Maja Muftić Dedović, predsjednica Foruma „Žene u energetici“ Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE.