Svjetske berze u “zelenom”, cijena nafte se oporavlja

Svjetske berze u “zelenom”, cijena nafte se oporavlja

Berze širom svijeta danas su blago ojačale, a i cijene nafte su se neznatno oporavile. Kineske akcije, koje su prethodno gubile vrijednost zbog

Berze širom svijeta danas su blago ojačale, a i cijene nafte su se neznatno oporavile.

Kineske akcije, koje su prethodno gubile vrijednost zbog koronavirusa, dijelom su neutralisale minuse usljed napora vlasti da smire nervozu izazvanu strahom od širenja epidemije, mada je tržišno raspoloženje i dalje krhko.

Glavni svetski berzanski indeks MSCI porastao je za 0,4 odsto, predvođen najvećim skokom cijena na robnim berzama u Južnoj Koreji i Australiji u posljednja tri mjeseca, izvještava Rojters.

U Evropi, indeks Londonske berze je uzletio za 1,4 procenta podržan kako rastom akcija rudarskih kompanija tako i padom funte uzrokovanim obnovljenom zabrinutošću za buduće trgovinske odnose između Britanije i Evropske unije poslije Brexita.

Trgovanje na kineskim berzama se danas stabilizovalo nakon turbulencija izazvanih nervozom zbog virusa koji je juče zbrisao oko 400 milijardi dolara tržišne vrijednosti referentnog indeksa Šangajske berze. Tržišta u Kini su u ponedeljak ponovo otvorena poslije produženog praznika Lunarne nove godine.

Indeks Šangaj Kompozit je danas porastao za 1,3 odsto, dok je indeks najlikvidnijih akcija CSI300 ojačao za 2,6 procenata nakon skoro osmoprocentnog pada u ponedeljak.

Hongkonški indeks Hang Seng napredovao je za 1,2 odsto.

Slično kretanje je zabilježeno i na američkoj berzi.

Uzdržanost među investitorima na Volstritu je u ponedjeljak popustila usljed iznenađujuće solidnih podataka o američkoj fabričkoj proizvodnji, tako da je industrijski indeks Dau Džons zaključen u plusu za 0,5 odsto, S&P 500 je zabilježio dobitak od 0,7 procenata, a tehnološki indeks Nasdak je porastao za 1,3 odsto.

Američki dolar je ojačao na 109,04 jena sa minimuma od 108,30 jena na kojem je trgovan tokom noći, dok je evro neznatno skliznuo na 1,1059 dolara, ali se zadržao u okviru nedavnog raspona kursa.

Dolar je napredovao i prema korpi valuta, pa se dolaski indeks vratio na 97,876 poena sa nivoa od 97,406.

Kineski juan je porastao za 0,3 procenta prema dolaru na 6,9935 juana za dolar, u skladu s oporavkom kineskih akcija, držeći se iznad jednomjesečnog minimuma od 7,0230 juana za dolar na koji je pao u ponedjeljak na evropskom trgovanju.

Australijski dolar je skočio za 0,4 odsto na 0,6718 američkih dolara, udaljivši se od desetoipogodišnjeg minimuma od 0,6670 američkih dolara koji je dotakao u oktobru, nakon odluke Rezervne banke Australije da zadrži referentnu kamatu na gotovinske pozajmice na rekordno niskih 0,75 procenata.

Britanska funta je pala na 1,2999 dolara, izgubivši 1,5 odsto vrijednosti u ponedjeljak, nakon što je premijer Velike Britanije Boris Džonson izložio tvrde uslove za trgovinske pregovore sa Evropskom unijom, što je ponovo podgrijalo strahovanja da će Britanija dočekati kraj 11-mjesečnog tranzicionog perioda bez sporazuma o trgovini.

Na robnim tržištima, naftni fjučersi su ostvarili skroman rast, dan nakon što su pali na najniži nivo u više od godinu dana usljed zabrinutosti zbog uticaja koronavirusa na tražnju.

Cijena sjevernomorske bafte “brent” ojačala je za 0,8 odsto na 54,90 dolara za barel, dok je američka WTI nafta porasla za 1,1 procenat, na 50,67 dolara.

Zlato se na spot trgovanju spustilo na 1.572,41 dolara za uncu sa nivoa od 1.591,46 dolara, pošto je dolar ojačao a tražnja za aktivama koje se smatraju sigurnim utočištem malo splasnula.

Energetika.ba