Energetika.ba
austrija

Beč predstavio geotermalni atlas: Novi alat za korištenje Zemljine toplote za grijanje

Autor: Energetika.ba
Foto: Wien Energie/Joahnnes Zinner

Austrijska prijestonica je nedavno objavila geotermalni atlas koji pruža detaljne informacije o geotermalnom potencijalu grada i okolnih područja.

Ovaj atlas je važan alat za planiranje i razvoj geotermalne energije, te predstavlja korak ka održivijem i ekološki prihvatljivijem energetskom sistemu.

Građani Beča sada mogu online provjeriti svoje šanse za korištenje toplote iz zemlje i podzemnih voda na svakoj lokaciji u gradu. Geotermalni atlas pruža prvu online procjenu potencijala energije geotermalnih sondi i toplote iz podzemnih voda za svaku lokaciju u Beču.

Uzima u obzir sastav podzemlja, od kojeg zavisi količina dostupne geotermalne energije. Gradske vlasti se nadaju da će putem geotermalne energije u područjima gdje daljinsko grijanje nije ekonomski isplativo, omogućiti CO2-neutralne opcije grijanja. Na ovom projektu su radili sa organizacijom koja se bavi istraživanjem i analizom geoloških, hidroloških i seizmoloških podataka GeoSphere Austria.

Geotermalna energija koristi prirodnu toplotu unutrašnjosti Zemlje, koja je toplija nego površina. U gornjem sloju Zemljine kore temperatura se u prosjeku povećava za oko 30 stepeni po kilometru dubine. Kombinacija ove prirodne toplote sa toplotnim pumpama omogućava korištenje čak i prvih stotinu metara Zemljine kore za efikasno grijanje i hlađenje.

Trenutno, u Beču je u upotrebi oko 1.500 geotermalnih sondi i 900 sistema koji koriste podzemne vode.

Planirano je da nakon Beča, do 2025. godine, i Salzburg i Štajerska dobiju svoje geotermalne atlase, a dugoročno gledano, cijela Austrija će imati pristup ovoj tehnologiji.

Ovaj korak predstavlja značajan napredak ka održivijem energetskom sistemu i smanjenju ugljičnog otiska.

Kroz ovu inicijativu, Beč se pozicionira kao lider u korištenju geotermalne energije u urbanim sredinama.

Geotermalni potencijal ovog grada prepoznat je već nekoliko decenija unazad, ali intenzivnije istraživanje i iskorištavanje ovih resursa počelo je tokom posljednjih desetak godina.