Energetika.ba
Termoenergija

Centar za životnu sredinu: Postojeća ekološka dozvola za TE Ugljevik III nije validna

Autor: Energetika.ba
Centar za životnu sredinu: Postojeća ekološka dozvola za TE Ugljevik III nije validna

Iz banjalučkog Centra za životnu sredinu tvrde da su Bosna i Hercegovina i Sekretarijat Energetske zajednice potpisali sporazum u vezi sa studijom uticaja na životnu sredinu planirane termoelektrane Ugljevik III, a u kojem se Bosna i Hercegovina obavezala da neće koristiti postojeću ekološku dozvolu.

Ta odluka je posljednji korak u procesu rješavanja spora koji je inicirao Sekretarijat Energetske zajednice na osnovu žalbe Centra za životnu sredinu podnesene 2014. godine.

U žalbi su, kako navode u saopćenju, potvrđeni navodi Centra za životnu sredinu da je prekršena Direktiva Evropske unije o procjeni uticaja na životnu sredinu koja je obavezujuća za Bosnu i Hercegovinu u skladu s Ugovorom o uspostavljanju Energetske zajednice. U studiji uticaja na životnu sredinu nisu bili uključeni brojni važni elementi koji imaju ogroman uticaj na zagađenje zraka i životne sredine, kao što su emisije CO2 i slično. Također u žalbi se navodi da nema procjene prekograničnog zagađenja te da je prekršena ESPOO konvencija o procjeni prekograničnog uticaja na životnu sredinu.

"Nejasno je zbog čega je proces tako dugo trajao, ali svakako pozdravljamo konačnu odluku i podršku Sekretarijata Energetske zajednice. U našoj žalbi jasno je navedeno nekoliko nedostaka ovog projekta i nadamo se da do izgradnje ove termoelektrane neće ni doći, jer ugalj, zbog svih opasnosti i štete koju nosi, zajedno sa novim razvojem tržišta električne energija, pripada prošlosti", rekla je Duška Kudra, koordinatorica programa Energija i klimatske promjene iz Centra za životnu sredinu.

Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu ističe da nadležni u institucijama moraju biti svjesni da građani i udruženja prate njihov rad i da isti može biti sankcionisan.

"Činjenica da je naša žalba dovela državu pred jedno međunarodno tijelo koje je prepoznalo neregularnosti i neusklađenosti sa direktivom Evropske unije o procjeni uticaja na životnu sredinu, koje smo zbog članstva u Energetskoj zajednici dužni da poštujemo, te da je nadležno ministarstvo priznalo svoju grešku dovoljno govori u prilog tome. Otvaranje novih termoelektrana, po cijenu ljudskog zdravlja i uništavanja životne sredine je nedopustivo", istakla je Crnković.

Koncesiju za izgradnju i korištenje termoelektrane “Ugljevik 3” dobila je firma “Comsar Energy”, na čelu sa ruskim biznismenom Rašidom Serdarovim. Prije nekoliko mjeseci, ova firma je zatražila da se koncesija produži sa 30 na 45 godina, jer je na 30 godina investicija neisplativa zbog niske cijene električne energije.

Iz Centra navode da je ekološka dozvola za Ugljevik III već jednom osporena na Vrhovnom sudu Republike Srpske nakon tužbe Centra za životnu sredinu. Odlukom suda, nadležnom ministarstvu date su instrukcije za izradu nove dozvole. Međutim, u novoj dozvoli izdatoj 2017. godine ove instrukcije nisu ispoštovane, pa je iz tog razloga Centar za životnu sredinu podnio novu tužbu Okružnom sudu. Ova tužba je još u proceduri.

Energetika.ba / FENA