Energetika.ba
Termoenergija

COP26: 190 zemalja i organizacija obećalo prekinuti korištenje uglja

Autor: Energetika.ba
COP26: 190 zemalja i organizacija obećalo prekinuti korištenje uglja

Veliki potrošači uglja kao što su Poljska, Vijetnam i Čile obavezali su se da će se preusmjeriti s korištenja fosilnih goriva, u obećanju koje su dali na klimatskom samitu COP26, saopćila je britanska vlada.

Ugalj je najveći pojedinačni faktor čija potrošnja doprinosi klimatskim promjenama.

Velika Britanija je objavila da je 190 zemalja i organizacija obećalo da će se preusmjeriti s potrošnje uglja.

Neke od svjetskih zemalja najovisnijih o korištenju uglja, među kojima su Australija, Indija, Kina, nisu se, međutim, obavezale na to.

Potpisnice sporazuma obavezale su se da će ukinuti sva ulaganja u novu generaciju termoelektrana na unutrašnjem i međunarodnom planu.

Također su se usaglasile oko faznog izbacivanja termoelektrana u 2030-im godinama među velikim ekonomijama, i u 2040-im među siromašmim zemljama, saopćila je Britanija.

- Kraj korištenja uglja je na pomolu – izjavio je britanski ministar za ekonomiju i energetiku Kwasi Kwarteng.

- Svijet se kreće u pravom smjeru, ostajući pripravan da zapečati sudbinu uglja i prigrli ekološke i ekonomske benefite izgradnje budućnosti koja se pokreće čistom energijom – kazao je.

Više od 40 zemalja potpisalo je saopćenje. Poljska, Vijetnam i Čile među 18 su zemalja koje su se usaglasile oko faznog izbacivanja uglja iz upotrebe i da ne grade ili ne ulažu u nove termoelektrane po prvi put, saopćila je Britanija.

Britanski ministar ekonomije u sjeni Ed Miliband izjavio je, međutim, da postoje “zapanjujući jazovi” s Kinom i drugim velikim emiterima štetnih gasova, koji se nisu obavezali da prekinu korištenje uglja u svojim ekonomijama. Također je naglasio da nije bilo nikakvih obećanja od njih za fazno izbacivanje nafte i gasa, prenosi BBC.

Energetika.ba