Energetika.ba
Termoenergija

Đokić: Odsumporavanje - projekat vrijedan oko 200 miliona KM

Autor: Energetika.ba
Đokić: Odsumporavanje - projekat vrijedan oko 200 miliona KM

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je odsumporavanje najveći projekat koji se realizuje u Rudniku i Termoelektrani /RiTE/ "Ugljevik", vrijedan oko 200 miliona KM.

 "Dio pretprocesa bila je ugradnja elektrofiltera kroz kapitalni remont, koja je završena prošle godine, a ta investicija vrijedna je oko 20 miliona KM.

Na taj način će rad Termoelektrane `Ugljevik` biti znatno poboljšan, a ona već sada ima kvalitetniju i veću proizvodnju nego ranije", rekao je Đokić novinarima u Ugljeviku, prenosi Srna.

On je naglasio da se ova investicija pokazala potpuno opravdanom, kao što će biti i odsumporavanje koje se realizuje s ciljem poboljšanja stanja u objektu Termoeletrane i sprečavanja emisije štetnih gasova i čestica u atmosferu.

Đokić podsjeća da je to i obaveza koju BiH ima kao zemlja članica Energetske zajednice.

"Ovo je i prva velika investicija otkako je izgrađena Termoelektrana osamdesetih godina prošlog vijeka. U svakom slučaju je opravdana, daće dodatni impuls i produžiti period rada Termoelektrane `Ugljevik`, što je i bio krajnji cilj - da povećamo proizvodnju i produžimo životni vijek RiTE `Ugljevik`", rekao je Đokić.

Energetika.ba