Energetika.ba
Termoenergija

Đokić: Obezbijediti nesmetan i stabilan rad RiTe Ugljevik

Autor: Energetika.ba
Đokić: Obezbijediti nesmetan i stabilan rad RiTe Ugljevik
Foto: RiTe Ugljevik

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić istakao je jučer da je potrebno uložiti napor u razgovorima sa svim stranama da se pronađu rješenja koja će obezbijediti nesmetan i stabilan rad preduzeća Rudnik i termoelektrana /RiTE/ "Ugljevik".

Đokić je tokom sastanka sa predstavnicima uprave ovog preduzeća i "Elektroprivrede Republike Srpske" rekao da je interes države i svih učesnika da se u tom pravcu djeluje.

Stabilnost rada i poslovanja RiTE "Ugljevik" u velikoj mjeri znači i stabilnost elektroenergetskog sektora Republike Srpske, naglašeno je na sastanku.

Učesnici sastanka su se saglasili da je najvažnije obezbijediti nesmetan rad Rudnika i Termoelektrane i eksploataciju dovoljnih količina uglja tokom njenog radnog vijeka, saopšteno je iz resornog ministarstva.

U vezi sa koncesijom za eksploataciju uglja na ležištu "Ugljevik istok dva", koju je Vlada Srpske 2013. godine dodijelila preduzeću "Komsar enerdži", konstatovano je da nisu stvoreni uslovi za vršenje eksploatacije na ovom ležištu.

- Koncesionar nije dobio odobrenje za eksploataciju, tako da eksploatacija ne može početi. Da bi mogao vršiti eksploataciju, koncesionar mora da ima prethodno odobrenu projektnu dokumentaciju i da ima adekvatnu dozvolu za eksploataciju, što u ovom trenutku nije slučaj. Nepotrebno je manipulisati činjenicom da se radi o završenoj aktivnosti - poručio je Đokić.

Tokom sastanka naglašena je potreba većih investicija u RiTE "Ugljevik" kako bi se očuvao i zaštitio sistem u cjelini.

Ovom prilikom je rečeno da se svi međusobni odnosi između matičnog preduzeća i RiTE "Ugljevik" moraju uređivati na solidarnom principu, uz puno razumijevanje prava, obaveza i pozicija predmetnih strana, navedeno je u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali izvršni direktori u Matičnom preduzeću Ivan Koprivica i Blagoje Šupić, direktor RiTE "Ugljevik" Diko Cvijetinović i ostali članovi uprave RiTE "Ugljevik".