Energetika.ba
Termoenergija

Elektroenergetika: Iskustvo TE Kakanj na zasjedanju CIGRE u Parizu

Autor: Energetika.ba
Elektroenergetika: Iskustvo TE Kakanj na zasjedanju CIGRE u Parizu

Termoelektrana (TE) Kakanj posljednjih godina potvrdila se kao pouzdan proizvođač električne energije, a njena iskustva u primjeni generatorskih prekidača bit će predstavljena u formi referata na ovogodišnjem 47. zasjedanju Međunarodnog vijeća za velike elektroenergertske sisteme - CIGRÉ, čije je održavanje najavljeno za kraj augusta ove godine u Parizu.

Kako su za Fenu kazali u Uredu CIGRÉ Sarajevo, inženjeri u TE Kakanj prepoznali su prednosti ugradnje generatorskih prekidača u postojeće konfiguracije generatorskih polja čime se povećala pouzdanost rada blokova 5 i 6, prvenstveno smanjenjem kvarova na kotlu (pucanje cjevi), na turbinama (eliminisanjem pojave istezanja) i visokonaponskim elektromotorima (eliminisana pojava proboja izolacije statora).

To je jedini referat sa kojim će se bosanskohercegovački elektroenergetičari predstaviti na zasjedanju organizovanom u plenumu i u okviru 16 studijskih komiteta/odbora. Na skupu se očekuje učešće oko 10.000 delegata i posjetilaca iz 93 zemlje, a na pratećoj izložbi (prostor od skoro 14.000 kvadratnih metara) sudjelovanje 242 izlagača iz cijelog svijeta. Delegaciju Bosanskohercegovačkog komiteta /ogranka Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme predvodit će Edhem Bičakčić, predsjednik ovog komiteta i član Administrativne komisije CIGRÉ Pariz.

Međunarodno vijeće za velike električne sisteme - CIGRÉ je međunarodna organizacija posvećena razvoju elektroenergetskog sektora. Osnovana je 1921. godine u Parizu kao stalno nevladino i neprofitno udruženje. CIGRÉ broji oko 15.000 ekvivalentnih članova - istraživača, akademika, inženjera, tehničara, direktora i drugih donositelja odluka.

CIGRÉ okuplja elektroenergetičare i ostale stručnjake iz 100 država, koji rade u elektroenergetskom sektoru čime ostvaruje razmjenu najnovijih tehnoloških dostignuća, iskustava i znanja uz aktivno učešće najpoznatijih proizvođača elektro opreme. CIGRÉ ima formirane nacionalne komitete/ogranke u 58 država, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Energetika.ba / FENA