Energetika.ba
Termoenergija

Indijske elektrane suočavaju se sa ogromnim nedostatkom ugljena

Autor: Energetika.ba
Indijske elektrane suočavaju se sa ogromnim nedostatkom ugljena

S energetskom krizom u Aziji ne suočava se samo Kina, već probleme ima i Indija, koja bi u narednim mjesecima mogla imati nestašicu električne energije jer su zalihe uglja u većini njenih elektrana pale na kritično niske nivoe, prenosi Klix.

Čak 63 od 135 termoelektrana na ugalj u trećoj po veličini azijskoj ekonomiji ima zaliha uglja za dva dana ili manje, navodi se u izvještaju indijskog Centralnog ureda za električnu energiju (CEA). Zalihe uglja na 17 njih smanjene su na nulu, dodaje se.

Ukupno 75 pogona radi sa pet dana vrijednim ugljem ili manje, što CEA smatra "super kritičnim". Iako ove elektrane neće izaći iz pogona za nekoliko dana, izuzetno su osjetljive na dalje prekide u opskrbi ugljem ili na povećanje potražnje.

Ugalj čini gotovo 70 posto proizvodnje električne energije u zemlji. Indijsko ministarstvo uglja nije odgovorilo na zahtjev CNN Businessa za komentar, ali ministar energije R.K. Singh je rekao za časopis Indian Express da situacija možda neće biti ugodna za sljedećih pet do šest mjeseci.

Potražnja za energijom u Indiji je u porastu jer se preduzeća oporavljaju od brutalnog vala Covid-19 ranije ove godine. U prošlomjesečnom saopštenju, iz Ministarstva energije je rečeno da "rastuća potražnja za energijom nagovještava dobru privredu i ohrabruje", jer to znači da sve više domaćinstava može priuštiti električnu energiju, a industrije se vraćaju na nivo prije pandemije.

"Potražnja neće nestati, već će se povećati. Dodali smo 28,2 miliona potrošača. Većina njih su niže srednje klase i siromašni, pa kupuju ventilatore, svjetla i televizore", rekao je Singh za The Indian Express.

Istovremeno, zalihe uglja u Indiji pogođene su sezonom monsuna, kada obilne padavine utiču na rudarstvo i transport. Singh je rekao da je trenutni nedostatak "izvan" normale, ali da još nije rezultirao nestankom struje.

"Ne postoji mjesto gdje nismo bili u mogućnosti isporučiti potrebnu količinu energije", rekao je.

Coal India Limited, koja proizvodi većinu ugljena iskopanog u Indiji, zamoljena je da poveća proizvodnju, navodi se u saopćenju ministarstva.

Međutim, ako Indija uskoro ne uspije popraviti krizu ugljena, "kompanije iz elektroenergetskog sektora suočit će se s mogućnošću uvoza uglja po većim cijenama", šteteći ekonomskom oporavku zemlje, smatraju analitičari iz Nomure.

Bum robe nakon pandemije i napori da se smanji iskopavanje uglja radi rješavanja klimatske krize podigli su globalne cijene do neba. Dok se upotreba klima uređaja obično smanjuje do kraja godine, ublažavajući pritisak na električnu mrežu, Indija će u novembru proslaviti jedan od svojih najvećih festivala, Diwali, što bi moglo dovesti do još jednog skoka potrošnje.

"S obzirom na to da će potražnja za električnom energijom vjerovatno rasti uslijed kontinuirane ekonomske normalizacije i nadolazeće svečane rasprodaje, poremećaji na strani ponude predstavljaju važan kratkoročni negativni rizik za zamah rasta", rekli su Nomurini analitičari Sonal Varma i Aurodeep Nandi.

Nestanak struje u Kini već je izazvao nestanak električne energije u domaćinstvima i prisilio fabrike da smanje proizvodnju, prijeteći usporavanjem velike ekonomije zemlje i još većim opterećenjem globalnih lanaca snabdijevanja.

Energetika.ba