Energetika.ba
Termoenergija

Iran traži stručnjake iz Srbije za remont termoelektrana

Autor: Energetika.ba
Iran traži stručnjake iz Srbije za remont termoelektrana

Ministar trgovine Rasim Ljajić i ministar industrije, rudarstva i trgovine Irana Mohamad Šarijatmadari zaključili su da trgovinska razmjena između dvije zemlje može biti mnogo veća i da ekonomski odnosi treba da prate političke.

Poslije zasjedanja 15. Mještovite komisije za trgovinu između Srbije i Irana, ministar Ljajić rekao je da je konstantovano da su politički odnosi između Srbije i Irana na većem nivou od ekonomskih, kao i da su obje strane razgovarale o načinima da se privredna saradnja poveća.

"Naša trgovinska razmjena je 21 milion dolara i da bi se to povećalo, moramo da riješimo problem sa bankarskom saradnjom i platnim prometom. Dogovorili smo da započnemo pregovore o zaključenju sporazuma o slobodnoj trgovini, to je najbolji put da se poveća trgovinska razmjena", rekao je Ljajić.

On je naveo da je Iran zainteresovan za uvoz ovčijeg mesa i jestivog ulja iz Srbije, kao i za srpske stručnjake za rekonstrukciju i remont termoelektrana, prenosi Tanjug.

Ljajić je dodao da su poljoprivreda, energetika, turizam i građevinarstvo oblasti u kojima saradnja dvije zemlje može biti veća.

Ministar industrije Irana Mohamed Šarijatmadari rekao je da su se ministar Ljajić i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić lično angažovali za unapređenje saradnje dvije zemlje, kao i da su odnosi Srbije i Irana zasnovani na "win-win" principu.

"Neprekidno podržavamo teritorijalni integritet Srbije, ona je ključni faktor stvaranja mira u regionu i mi ćemo uvijek biti uz nju na tom putu", rekao je Šarijatmadari.

On je podsjetio da su Iran i Srbija uvijek imali dobru saradnju u oblasti poljoprivrede i da Srbija uvozi naftu za 800 miliona dolara, te da Iran tu može biti veliki partner budući da ima iskustva u održavanju i izgradnji rafinerija.

Energetika.ba