Energetika.ba
Termoenergija

Njemačka trećinu struje proizvela u termoelektranama

Autor: Energetika.ba
Njemačka trećinu struje proizvela u termoelektranama

Njemačka je u 2022. godini proizvodila znatno više struje u termoelektranama na ugljen čiji je udio u proizvodnji dostigao 33.3 posto, pokazuju podaci Destatisa.

Proizvodnja električne energije u termoelektranama na ugljen porasla je lani za 8.4 posto, utvrdio je statistički ured, prenosi Hina.

Ugljen je s 33.3 posto udjela u ukupnoj proizvodnji bio zastupljeniji nego u 2021. kada je njegov udio iznosio 30.2 posto.

Pao udio prirodnog plina

Na drugom je mjestu vjetar s udjelom od 24.1 posto, većim za 2.5 postotnih bodova nego u 2021. i povećanjem proizvodnje za 9.4 posto, izračunao je Destatis, napominjući da je 2021. bila godina s malo vjetra. Udio prirodnog plina pao je ipak s 12.6 na 11.4 posto, pokazuju podaci statističkog ureda, objavljeni jučer.

Regulator za mreže objavio je u petak da u Njemačkoj trenutno struju proizvodi 14 elektrana na ugljen i jedna na naftu nakon što je vlada donijela odluku kojom se dopušta prodaja struje iz tih elektrana.

Elektrane su ili ponovno priključene na mrežu ili nisu ni bile isključene zbog plinske krize, pokazuje izvještaj agencije. Obustava njihova rada trenutno nije u planu, odgovorio je njezin glasnogovornik na upit agencije Dpa.

Prema uredbi njemačke vlade, struja proizvedena u rezervnim elektranama koje kao pogonsko gorivo koriste kameni ugljen ili naftu moći će se prodavati do kraja marta 2024.

Energetika.ba