Energetika.ba
Najave vlasti

Poljska će prestati proizvoditi struju iz ugljena

Autor: Energetika.ba
Poljska će prestati proizvoditi struju iz ugljena
Foto: Urszula Zielinska

Poljska planira odrediti krajnji datum za isključivanje ugljena iz proizvodnje energije, izjavila je danas državna sekretarica za klimu Urszula Zielinska, najavivši tako veliki zaokret u energetskoj politici.

Izbori u oktobru okončali su osmogodišnju vladavinu poljske stranke Pravo i pravda (PiS), a nova vlada premijera Donalda Tuska pojačano se angažuje na zaštiti okoliša, tvrdi Zielinska, a prenosi Index.

Sastavni dio tog angažmana bit će i određivanje krajnjeg datuma za isključivanje ugljena iz proizvodnje energije, najavila je vladina dužnosnica.

"Samo krajnji datum omogućuje planiranje nama (vladi), industriji i građanima. Dakle, da, apsolutno ćemo nastojati odrediti krajnji datum", rekla je Zielinska novinarima u Bruxellesu.

Poljska proizvodi oko 70 posto struje u termoelektranama na ugljen, fosilno gorivo koje emituje najviše ugljen dioksida, iako je proteklih godina povećala i proizvodnju energije iz vjetra i Sunca.

Prethodna vlada dogovorila je sa sindikatima da će se ugljen vaditi do 2049. No, naučnici upozoravaju da u ovoj deceniji treba drastično smanjiti emisiju štetnih plinova u izgaranju ugljena kako bi se izbjegle ozbiljne klimatske promjene.

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je sve zemlje članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) da postepeno ukinu ugljen do 2030.

Nova vlada u Varšavi preispituje klimatske i energetske planove i pomoći će radnicima i kompanijama koji će snositi posljedice promjena, naglasila je državna sekretarica za klimu.

"Pokrenuta je sveobuhvatna analiza kako bi se intenzivirala ta nastojanja, ali i zaštitili ljudi i kompanije koji bi mogli snositi najteže posljedice i kako bi se kompanijama omogućilo da doista glatko pređu u nove, 'zelene' grane", rekla je Zielinska.

Njene izjave označavaju zaokret u politici Varšave, koja se do sada protivila određenim ekološkim mjerama u EU. Prošle godine podnijela je protiv Bruxellesa tužbu kako bi poništila europsku klimatsku politiku, uključujući i zabranu novih automobila koji ispuštaju ugljični dioksid do 2035. godine.

Poljska je spremna prihvatiti cilj Evropske unije da se do 2040. emisija štetnih plinova smanji za 90 posto i tražit će istodobno da se pronađe rješenje za posljedice u društvu, poručila je Zielinska.