Energetika.ba
Termoenergija

Privredne komore zatražile izuzimanje rudnika i termoelektrana iz obaveze plaćanja putarina

Autor: Energetika.ba
Privredne komore zatražile izuzimanje rudnika i termoelektrana iz obaveze plaćanja putarina
Foto: Agencije

Privredna komora Federacije BiH i Privredna komora Republike Srpske uputile su urgenciju za izuzimanje rudnika i termoelektrana iz obaveze plaćanja putarina na biogoriva, biotečnosti i naftne derivate koje koriste u procesu proizvodnje.

Entitetske privredne komore su se obratile Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH sa urgencijom za oslobađanje rudnika i termoelektrana u Bosni i Hercegovini od plaćanja putarina na biogoriva, biotečnosti i naftne derivate koje koriste u procesu proizvodnje za 2024. godinu.

- Razmatrajući tehnološke procese u oblasti rudarstva i proizvodnje električne energije u termoelektranama, dolazimo do zaključka da u ovom slučaju nametnute obaveze po Zakonu o akcizama izlaze iz svoje svrhe, jer obaveza plaćanja putarine kao vrste indirektnog poreza na biogoriva, biotečnosti i naftne derivate u iznosu od 0,40 KM po litru proizvoda, apsolutno nije opravdana. Detaljnije, iznos 0,15 KM po litru proizvoda, odnosno kilogramu tečnog naftnog gasa za puteve i 0,25 KM po litru proizvoda, odnosno kilogramu tečnog naftnog gasa, prvenstveno se koristi za izgradnju autoputeva i za izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva. Svim poznavaocima zakona o rudarstvu FBiH i Republike Srpske poznato je da ove vrste puteva rudarska mehanizacija niti koristi, niti se unutar rudarskih područja rade ikakve aktivnosti u vezi poslova za koje se akcize izdvajaju - navodi se u saopćenju.

Analizirajući zakone koji uređuju oblast rudarstva u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, mehanizacija, radne mašine i ostala transportna sredstva koja ne izlaze na javne puteve (obzirom na svoje gabarite i djelokrug rada), a kojih je u najvećoj mjeri, nisu obavezna niti da se registruju niti vozila trećih lica smiju saobraćati po putevima koje za svoje poslovanje koriste rudarska preduzeća, osim ukoliko se ne radi o kooperantima ili podizvođačima. Putevi se prave i isključivo koriste za poslovanje unutar kruga rudarskih preduzeća i rudarska mehanizacija ih pravi samostalno za svoje potrebe, saopćeno je iz Privredne komore Federacije BiH.